“BM’de Reform İhtiyacı” İstinye Üniversitesi’nde masaya yatırıldı

İstinye Üniversitesi ev sahipliğinde çalışmalarını sürdüren Küresel Sorunlar Platformu, 19 Eylül Salı günü İstanbul Topkapı Kampüs’te “Birleşmiş Milletler’de Reform İhtiyacı” konulu bir panel düzenledi. BM Genel Kurulu’nun 72. Olağan toplantısının başladığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da New York’ta Genel Kurul’da bir konuşma gerçekleştireceği gün düzenlenen etkinlikte, uluslararası siyaset konusunda uzman isimler BM’nin reform ihtiyacını ve yapılması gerekenleri masaya yatırdılar.

Küresel Sorunlar Platformu Direktörü İdris Kardaş'ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda; İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mesut Hakkı Caşın, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Selman Öğüt ve Habertürk Dış Politika Yazarı Özcan Tikit konuşmacılar olarak yer aldı.

Toplantıyı düzenleyen Küresel Sorunlar Platformu'nun Direktörü İdris Kardaş; "Birleşmiş Milletler mevcut haliyle dünyaya barış, adalet ve huzur getirmekten uzak görünüyor. 2. dünya savaşı koşullarında oluşturulan Güvenlik Konseyi ne yazık ki eşitlik yerine adaletsizlik üretmektedir. İslam coğrafyasından Afrika'ya, Güney Amerika'dan Çin hariç Asya'ya varıncaya kadar, karar alma mekanizmalarına müdahale eden tek bir devlet yok.

'TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR İTİRAZI YÜKSELTMEYE BAŞLAMIŞTIR'

Bu durum, artık sürdürülebilir olmaktan çıkan bir sorun halini almıştır. Türkiye de bu açıdan çok önemli bir itirazı yükseltmeye başlamıştır. Cumhurbaşkanımızın "Dünya 5'ten Büyüktür" söylemi ile somutlaşan itiraz, uzun süredir Türkiye'nin önemli bir dış politikası haline geldi.

Birçok uluslararası krizde gözlerin ilk önce aradığı kurum olan BM, neredeyse her kriz sonrası sadece tespit yapıyor yada raporlar hazırlıyor. Son zamanlarda Suriye, Arakan, Afrika ve diğer sorunlu bölgelerde BM'nin pasif tutumu da haklı olarak eleştiri konusu oluyor. Ancak, mevcut yapısı içerisinde BM'nin hareket alanının da sınırlı olduğu bir gerçek. Dolayısıyla başta tüm bu pasifliğin kaynağı olan Güvenlik Konseyi'nin yapısı olmak üzere, BM'nin birçok alanda reforma tabi tutulması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle küresel adalet ve uluslararası işbirlikleri açısından BM'de reform ihtiyacını dillendirmesi, bizi de son derece heyecanlandıran önemli bir çağrı oldu. İstinye Üniversitesi Küresel Sorunlar Platformu olarak, BM ve reform konusuna özellikle eğilecek ve Cumhurbaşkanımızın dünyanın her bölgesindeki insani sorunlara dikkat çekmek için gösterdiği çabaya bir nebze olsun katkı sunmaya çalışacağız. Bu bağlamda önümüzdeki günlerde İstinye Üniversitesi Küresel Sorunlar Platformu bünyesinde "BM Reform Çalışma Grubu" da çalışmalarını da başlatacağız." dedi.

İstinye Üniversitesi'nde gerçekleşen toplantıda BM'nin uluslararası hukuk bağlamında yeri ve meşru güç kullanımı, uluslararası siyaset dengeleri bakımından reformun ne kadar mümkün olduğu, reformun alt yapısının neler olabileceği, uluslararası alanda bugüne kadar yapılan reform tartışmaları, Güvenlik Konseyi yapısında reform için ortaya atılan öneriler masaya yatırıldı.

“BM’de Reform İhtiyacı” İstinye Üniversitesi’nde masaya yatırıldı ile ilgili etiketler istinye üniversitesi reform ihtiyacı idris kardaş tartışma panel
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.