Sayım Çınar 2017'de ne okuduk, ne paylaştık, ne anlattık, o kitapların izini sürdü, yılın öne çıkan on kitabını derledi

SAYIM ÇINAR

sayimcinar@gmail.com

Bir sene daha biterken geriye yıl boyunca okuduğumuz, elimizden düşürmediğimiz kitaplar kaldı. Sayım Çınar 2017'de ne okuduk, ne paylaştık, ne anlattık, o kitapların izini sürdü, yılın öne çıkan on kitabını derledi.

asIk_seni_bulur

40 yaşında, yalnız ve 14 Şubat’ta doğmuş bir kadın olmak… Kamyon çarpsa daha mı iyi? Kadınlar için 35’ten sonra gonk çalıyor ve hayatın, aşkın, yuva kurmanın, çocuk yapmanın devri kapanıyor mu? Başlarına meteor düşme ihtimali aşkı bulmaktan daha mı yüksek? Demet Cengiz Aşk Seni Bulur'da kimi zaman matrak, kimi zaman duygulu, sahici bir öyküyü kaleme alıyor.

goIbeklitepe_muhafAzA

Anadolu'nun en derin ve kadim sırlarının fısıldandığı, gizemli inançlarla tek tanrılı dinlerin harmanlandığı, ehil olmayanlara kapalı olan sırların saklandığı ve insanlık tarihinin baştan yazıldığı bir mabet...

Ve tüm bunları koruyan dilsiz muhafızın sırrına ancak hikmet sahiplerinin vakıf olabildiği, zaman ve mekândan azade bir uğrak yeri... Yonca Eldener Göbeklitepe Muhafızı'nda müthiş bir hikayeyi, müthiş bir coğrafyada anlatıyor.

suIperben

Sicim teorisi, paralel evrenler, kara delikler, klonlama, yapay zekadan sonraki adım, bilinç yaratma ve sonunda o bilince sahip makineler. Schrödinger'in kedisi, omega bulutsusu, at nalı Nebulası, yedi kız kardeş. Süperben, çağın soru ve sorunlarına kafa tutan taze bir roman, bir Türkçe şölen. Algan Sezgintüredi'den Süperben yılın öne çıkan kitaplarından.

domuz_kasabA

Mehmet Mollaosmanoğlu Domuz Kasabı'nda akıl oyunlarının, insan tabiatının iyi ve kötü taraflarının izini sürüyor, ortaya gerilim ve macerası yüksek, nefes nefese bir öykü çıkıyor.

O_Guzel_Atlara_Binip_Gidenler_kapak

Atillâ Dorsay bu kitabı için şöyle diyor: “Bu kitapta yer alan tüm ünlüleri bizzat tanıdım; hemen hepsiyle dost olduk; birlikte çok şeyler yaşadık; çok özel olaylara, çok hassas dönemlere tanık olduk. Bu, bence kitapta yer alan kişilerin temel bir özelliği. Onlar öyle kişilerdir ki, bulundukları alemden topluma hep yeni şeyler sunabilir, sürpriz yapabilirler.” O Güzel Atlara inip Gidenler bir ustanın kaleminden önemli bir Yeşilçam dökümü.

sezgin_kaymaz_2

Sezgin Kaymaz'ın yazarlığının 20. yılında Uzunharmanlar'da Bir Davetsiz Misafir raflarda yerini aldı. Sezgin Kaymaz hayat kadar fantastik bir öykü fısıldıyor bu kez. Var olmaya, yok olmaya, bir olmaya dair modern bir masal anlatıyor. Uzunharmanlar'da Bir Davetsiz Misafir, tekinsiz diyarlara edebi bir yolculuk. Uzunharmanlar'da Bir Davetsiz Misafir, yazarlığının yirminci yılında Sezgin Kaymaz'ı bir kez daha keşfetmeye, dilin sınırlarını yoklamaya bir davet.

gecenin_gecesi

Hasan Ali Toptaş, okurlarını bu yıl da üzmedi, Gecenin Gecesi ile keyifli bir okuma deneyimi sundu. Şöyle diyor yazar: “İnsan ancak çocukken ciddi olabilir, diyorum söz gelimi ve bu iddiamı tutup o anda dilimin ucuna geliveren saçma sapan birkaç örnekle kanıtlamaya çalışıyorum. Sonra, ciddi olmak hep yetişkinlere özgü zannedilir ama aslında onlarınki kurgulanmış bir ciddiyettir, diyorum.”

kemal_selcIuk

Kemal Selçuk'un Rüyadaki Kadın adlı romanı, yılın sürprizleri arasında yerini aldı. Kemal Selçuk, yeni romanı Rüyadaki Kadın'da abi ile kardeş, âşık ile maşuka, veyahut iki sıkı dost arasında yaşanan ilişkiyi sürükleyici bir dille anlatıyor.

Bach_cover_1

Batı müziğini müzisyenler özelinde inceleyen unutulmaz kitaplarıyla tanıdığınız Aydın Büke’nin Bach incelemesinin farklı bir yapısı var: Sanatçının yaşamını, o dönemin toplumsal, tarihsel arka planıyla birlikte anlattıktan sonra, Büke, eser çözümlemelerine girişiyor. Bu çözümlemelerin özgün yanı, sanatçının çok bilinen eserleri yerine yine aynı öneme sahip ama ülkemizde az bilinen eserlere yönelmesi. Çok büyük bir keyifle, aydınlanarak okuyacaksınız.

0001729810001-1

Ve tabii ki bir klasik. Halit Ziya Uşaklıgil’in anı kitabı "Kırk Yıl" 81 yıl sonra aslına uygun bir baskıyla okurlarına bu yıl kavuştu. Kırk Yıl'da Halit Ziya Uşaklıgil hayatının ilk kırk yılını anlatıyor. Önemli bir edebiyat okuması, önemli bir hatırat.

Diğer Yazıları