Başbakan Yıldırım'ın ABD gezisinin şifreleri

Metehan Demir

Metehan Demir

Başbakan Binali Yıldırım, ABD gezisini tamamladı. Dikkatle planlanan gezisi yakın bir süreçte şekillendi.

Ziyaret öncesi Bloomberg HT kanalında Barış Esen ile programımızda ABD ile yaşanan vize krizinin de Başbakan gitmeden çözüleceğini söylemiştik. Çözülmezse sıkıntı olacağını da eklemiştik. Öyle de oldu. Bu sayede ziyaret daha olumlu bir havada geçti.

Sonrasında da açıklamaları dikkatle takip ettik. Satır aralarında ABD ile zaman zaman yaşanacak potansiyel krizlere rağmen üst başlıkta yeni bir sayfa açılacağının sinyalleri verildi.

Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yaptığı görüşmeyle ilgili ‘’Prensip olarak bundan sonra ilişkilerimizi bulunduğu düzeyin daha ilerisine iyi yönde taşımak için gayret göstermeye karar verdik" açıklamasında bulundu. Gelen haberlere göre, Yıldırım, süren davalar hakkında muhatabını uyardı ve "Davaların ilişkileri zehirlemesine izin vermeyelim" dedi.

Donald Trump’ı bilmem ama ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence çok da uzun olmayan bir süre içinde Türkiye’ye sürpriz bir ziyarette bulunabilir. Son Barzani referandumu sonrası yaşanan gelişmeler gösterdi ki, bu bölgede Türkiye’nin istemediği hiçbir şey olmuyor.

Amerika da bunu çok net olarak gördü. Bundan sonrasını dikkatle izlemek lazım. Başbakan Yıldırım ve Pence arasındaki görüşme hakkında açıklama yapan Beyaz Saray’ın da bu nedenle araya bazı noktalar eklese de, sonuçta, "Yeni bir sayfa açalım" demesini not edelim.

Bu çerçevede, yine de, Türkiye haklı olarak, bundan sonra da ABD politikaları ile ilgili rahatsızlıklarını her platformda seslendirecektir. Ama, Türkiye’nin artan önemine binaen sadece ABD değil, Avrupa ile ilişkiler de yeni bir döneme girebilir.

Diğer Yazıları