Başbakan Yıldırım'dan Alman şirket yöneticilerine kritik mesajlar...

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'de önemli miktarda yatırımları olan ve aralarında Siemens, Bosch ve Mercedes'in de bulunduğu Alman firmaların yöneticileriyle bugün kahvaltıda bir araya geldi. Yıldırım Türkiye'deki Alman şirketlerini yerli firmalar gibi gördüklerini belirtirken iki ülke arasındaki ilişkilerin kalıcı olarak olumsuz seyretmesinin akla ziyan olduğunu söyledi.

Başbakanlık kaynakları, Başbakan Binali Yıldırım’ın Türkiye’de büyük yatırımları olan Alman şirketlerin yöneticisiyle bugün sabah Çankaya Köşkü’nde bir araya geldiğini duyurdular. Kaynaklar Yıldırım’ın davetinde temsil edilen şirket ve kurumlar arasında, Bosch, Siemens, Mercedes, Metro Grup, Thyssen Krupp, Frankfurt Messe, Statkraft, Krone, BASF, PWC, Media Markt ve EBRD’nin bulunduğunu da bildirdiler. Yıldırım ile Alman şirket yöneticilerinin toplantısına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik de katıldı.

basbakan-alman1

‘İLİŞKİLERİN KALICI OLARAK OLUMSUZ OLMASI AKLA ZİYAN’

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’de yatırımı bulunan Alman firmaların yöneticileriyle yaptığı toplantıda, Almanya gerilimine ilişkin, “Yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada eleştiriye tabi tutulması bu ilişkilerden bedel ödemesi asla düşüneceğimiz bir şey değil. Başından beri biz şunu söylüyoruz; Almanya ile ilişkilerimizin çok kökü bir geçmişi var. Orada yaşayan 3 buçuk milyon vatandaşımız aynı zamanda bir kısmı da Alman olan vatandaşlarımızı düşündüğümüzde Almanya ile ilişkilerin kalıcı olarak olumsuz bir şekilde seyretmesi akla ziyan bir iştir hem Almanya hem Türkiye açısından. Ülkelerimize kazandıracağı hiçbir şey yoktur. Kesinlikle resmi kurumlarımız nezdinde böyle bir soruşturma yok. Bizim Almanya’dan beklentimiz, PKK ve FETÖ terör örgütü ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha kararlı bir tutum içerisine girmesi onlara alan açılmaması. İlişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz” dedi.

Alman şirketlerine yönelik kesinlikle bir resmi soruşturma olmadığını anlatan Yıldırım, “İkincisi de birkaç gündür konuşulan bir konu var. Türkiye’de iş yapan Alman şirketlerine soruşturma başlatıldığı yönünde. Kesinlikle resmi kurumlarımız nezdinde böyle bir soruşturma yok. Bizim Almanya’dan beklentimiz, PKK ve FETÖ terör örgütü ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha kararlı bir tutum içerisine girmesi onlara alan açılmaması. Onlar bu ülkenin düşmanları bu ülkenin hayrına bir faaliyet yapmıyorlar. Dolayısıyla örgütlere alan açılması bizi rahatsız ediyor ikili ilişkilerimizi zehirliyor. Ülkeler arasında husumet olmaz. Ülkeler arasında dostluk da husumet de gelip geçicidir. Bunun hasar bırakmadan yönetilmesi de siyasetçilerin en önemli sorumluluğundadır. Bu konuda biz, ilişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz” dedi.

basbakan-alman2

SİZİ BU ÜLKENİN ŞİRKETİ OLARAK GÖRÜYORUZ

Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: Sizin bu yaşanan gelişmelerden dolayı herhangi bir zarar görmemeniz, bu gerilimin bir parçası olmamanız bizim açımızdan çok önemli. Açık söylüyoruz biz sizi Alman şirketi olarak görmüyor bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz. Bu ülkenin kanununa göre çalışıyorsunuz. Bazılarınız 60 yıldan beri bu ülkede faaliyet gösteriyor. ”
Yıldırım geçen hafta yaptığı açıklamada, “Almanya Türkiye ilişkilerinin zarar görmesinin iki ülkeye de yararı yok. Yatırımcıları tedirginliğe itecek açıklamalar yapılmamalı” demişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Salı günü yaptığı açıklamada, “İş dünyasından gelen sinyaller Alman firmaların yeni yatırımlarının sürdüğünü gösteriyor. Bizi bunlarla tehdide kalkarsanız yanılır ve siz kaybedersiniz” diyerek Alman yetkililere tepki göstermişti.

Başbakan Yıldırım'dan Alman şirket yöneticilerine kritik mesajlar... ile ilgili etiketler Binali Yıldırım alman şirket
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.