Bana ne kadar çiğnediğini söyle…

Gıdaların en iyi şekilde çiğnenmesi akımını başlatan Fletcher'a göre; bütün besinlerin sıvı hale gelene kadar (32 kez) çiğnenmesi gerekiyor. 

İşte bu bilgi ne yenildiğinin yanında nasıl yenildiğinin ve ne kadar çiğnendiğinin de önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Yani, “bana ne kadar çiğnediğini söyle, sana sağlığının gidişatını söyleyeyim.”

Tüketim mi beslenme mi?

Bir gıdayı sadece tüketmiş olmak için tüketmek, beslenmenin amacı ve hedefiyle bağdaşmıyor. Yani, besinin ya da besine benzetilmiş GDO’lu gıdaların vücuda yapacağı etkiyi önemsemeden yemek, yalnızca o maddenin tüketilmesi ve bitirilmesi anlamına geliyor. Bunun da vücuda faydası yok denecek kadar az…

Hayat İksiri: Tükürük

Besinler iyi çiğnendiğinde, ağızda yeterli miktarda tükürük salgısı oluşuyor. Tükürük bezleri çiğneme hareketiyle uyarılırken, tükürük salgısı da besinlerin sindirimine yardımcı oluyor. Ağızdaki bakteriyel florayı kontrol eden ve ağız temizliğinde rolü de olan tükürük ağızdaki atıkları da yıkayıp temizliyor.

Çiğneyerek enerji de toplanıyor

Daha çok çiğnemek daha çok enerji de kazandırıyor. Besinleri iyi çiğnemek sindirimi kolaylaştırırken, vücudun ihtiyacı olan besin maddelerini alabilmesini de sağlıyor. Vücuda gereken enerji hammaddeleri de bu şekilde sağlanmış oluyor. İyi çiğnenmeyen besinler, sindirim sistemine büyük parçalar halinde gönderilirken, vücut bunlardan besleyici maddeleri alamıyor ve bağırsakta bakterilerin etkisiyle kokuşma ve çürüme süreci başlıyor. Bu da bağırsaktaki zararlı bakterilerin sayıca artmasına yol açıyor.

Yeme ritüeli

Yemeğe başlamadan önce birkaç dakika beklemek, yiyeceklere şükür duygularıyla bakmak, huzurlu ve sakin bir şekilde yemeğe başlamayı kolaylaştırıyor. Yemek yerken çiğnemeye dikkati vermek, hızlı yeme alışkanlığını değiştirmek için de etkili oluyor.
Olumsuz duygu, düşünce ve konuşmalardan uzak, elektronik cihazların olmadığı, memnuniyet, neşe ve şükranla ve küçük lokmalarla iyice çiğneyerek yemek yemek, bir lokmayı tamamen yuttuktan sonra diğerini almak gıdaların her bakımdan vücuda faydalı olmasını sağlamaya yardımcı oluyor.

Bilimsel araştırmalar ispatlıyor

Bilimsel araştırmalar, iyi çiğnemenin, tükürük yardımıyla besinlerin çözünme, parçalanma ve dolayısıyla emilip kana geçme süresini ve kan düzeylerini olumlu yönde etkilediğini gösteriyor. Bu durum; besinlerin tadının daha iyi alınmasını ve beyine doyma sinyallerinin zamanında gönderilmesini sağlıyor.

Bana ne kadar çiğnediğini söyle… ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.