Bakü Uluslararası İnsani Forumu (2)

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Geçtiğimiz hafta toplanan ve Türkiye’den davet edilenler arasında olduğum Uluslararası 5. Bakü İnsani Forumu pek çok boyutuyla çok önem taşımaktadır. Katılımcılar, daha önceki yazıda da belirttiğimiz gibi, 80’i aşkın ülkeden 400’ü aşan çok değerli bilim, siyaset, iş insanı, sivil tolum temsilcisi, dini önderler, gazetecilerden oluşmuştur.

Bu insanların çoğu ülkelerinin olduğu kadar, dünyanın da bilinen, saygın isimleridir. Sözleri mutlaka muhatap bulan kimselerdir. Bu bakımıyla alınan kararların da, sarfedilen cümlelerin de, sunulan tebliğlerin de kolaylıkla unutulacağını düşünmek mümkün değildir.

Her yıl katılımcı seviyesini artırarak devam etmektedir. Azerbaycan Devleti örnek bir evsahipliği ile ve devlet başkanı düzeyinde bir ilgi ile Forumu etkin ve diri tutmaktadır.

Bu yıl gerçekleştirilen Forum’un temellendiği esaslar insan hak ve özgürlüklerinin, hukukun üstünlüğünün temini ve korunması, birlik, beraberlik, barış ikliminin tesisi, her türlü ayrımcılıkla mücadele, sürdürülebilir gelişme ve kalkınma için barışın inşası ve barışın da kalkınmanın, gelişmenin zemini olması, iktisadi, sosyal ve ekolojik problemlerin insanı merkez alarak, doğayı koruyarak çözümlenmesi, terörizm, ayrımcılıklar, savaşlar, göçler, mültecilerin dramı ve bunlara bağlı sorunların yine insanlığın ortak problemi olarak değerlendirilerek halli, cinsiyet ayrıncılığı ile mücadele, yeni iletişim teknolojilerinin kullanımında devletlerin teşvikkar olması, altyapının eksiksiz tesisi, özel hayatın, kişisel verilerin korunması, yeni teknolojilerin ve özellikle biyoteknolojik alanlardaki çalışmaların etik ihlallere neden olmaksızın sürdürülmesi gibi önemli başlıklar üzerinde şekillendirilmiş ve bildiri ve tartışmalar bu esaslar dahilinde gerçekleşmiştir.

Bu bağlamda vurgu yapılan başlıklar da şu şekilde olmuştur:

Çok kültürlülük modelleri üzerinden hareketle teoriden insani pratiğe giden bir yaklaşım içinde olunması,

Savaşlar, terör, salgınlar, yoksulluk vb. sebeplerle insanların toplu göçleri, yer değiştirmeleri ile yani göçle birlikte ortaya çıkan sorunlara yine insan merkezli çözümler aranması,

Yeni iletişim teknolojileri ile birlikte değişen ve dönüşen iletişim alanında hak ve özgürlüklerin korunarak, çoğulculuğun, çok sesliliğin, demokrasinin güçlü tutulması, kişilerin özel hayatlarının, kişisel verilerinin garanti altına alınması,

Sürdürülebilir kalkınma ve ekolojik dengenin korunması politikalarında yoğunlaşma,

Moleküler teknoloji, biofizik, bioteknoloji ve benzeri alanlarda inovatif yaklaşımlara imkan verilirken, etik sorunların da mutlaka kontrol altına alınması,

İçinde bulunduğumuz yüzyılın ve gelecek yüzyılın iyi okunarak, teknolojik dönüşümün etkileri ve sürdürülebilirliği, geleceğe dair tasarımlar…

Görüldüğü üzere, günümüz insanını ve yönetimlerini topyekün ilgilendiren konularda, Bakü Forumu ile birlikte çok yetkin isimler, uzmanlar tarafından muazzam bir beyin fırtınası gerçekleştirilmiştir.

Tüm forumlarda dikkat edilen, ısrarla vurgulanan hususlar hep “insan” odaklı, demokrasilerin güçlendirilmesini hedefleyen, hukukun üstünlüğünü ve insan hak ve özgürlüklerini baz alarak dile getirilmiştir.

Bu görüşlerin, değerlendirmelerin geleceğin Azerbaycan’ına da, Dünyasına da etkileri çok müspet olacaktır.

Bu arada belirtmeliyim ki, Bakü geçmişte de Türk dünyasının en güzel şehirlerinden biri idi, ama şimdi çok daha güzel, bir başka güzel.

Türk dünyasına ilgi ve sevgi duyanlara mutlaka görmelerini, gezmelerini öneririm. Pek çok batı şehrinden daha nitelikli bir şehircilik var. Tüm belediye başkanlarımıza da yine aynı öneriyi yapıyorum. Gidip Bakü’yü görünüz. Şehir kültürünü ve estetiğini, geçmişten geleceğe irtibatı korumakla mükellef insanlar olarak muhtemeldir ki Belediye Başkanlarımıza Bakü örneği çok yararlı olacaktır.

Bu vesile ile, tanışma ve konuşma fırsatı bulduğum değerli Devlet Başkanı İlham Aliyev’e, Azerbaycan Hükümeti’ne, Haydar Aliyev Vakfı’na, Bakü Forumu’nun tüm düzenleyiciler kuruluna ve özellikle de kıymetli dostum, değerli gazeteci Azertac’ın Genel Direktörü Aslan Aslanov’a örnek ev sahiplikleri için, bu güzel bilimsel iklim için, beyin fırtınası için çok teşekkür ediyorum.

Diğer Yazıları