Bakan Albayrak, tartışmalı isim Abdullah Cevdet'i hatırlattı... Abdullah Cevdet kimdir?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ismi tarihin karanlık sayfalarına yazılan Abdullah Cevdet'i ve çirki fikrini hatırlattı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da Ülke-Bölge Çalışmaları Uzmanlığı alanında öğrenim gören öğrenciler ile buluştu.

Öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada Türkiye'ye uzun yıllar boyunca bir "virüs" enjekte edildiğini vurgulayan Albayrak bunun, "Türkler yapamaz" anlayışı olduğunu belirtti.

"Bu virüsü yanımızı yaklaştırmamalıyız." diyen Albayrak, tarih sahnesinin tartışılan bir ismini örnek verdi.

"100 yıl önce 'Yurt dışından insan getirelim' diyenler vardı. Kimi kastettiğimi sosyal bilimler ile ilgilenenler anlamıştır." diyen Albayrak, Abdullah Cevdet'i hatırlattı.

Bakan Albayrak, "Dünyaya medeniyet öğreten bir millet, bir dinin mensupları olarak bu hastalığı terk edeceğiz." diye konuştu.

fweSIKfwegg

ABDULLAH CEVDET KİMDİR?

"Materyalist" ve "Darwinci" olarak bilinen bilim adamı Abdullah Cevdet, spekülatif fikirleri ile bugün bile Türk tarihçiler arasında tartışmalara neden olan bir isim...

Kimileri ona ait olmadığını iddia etse de 'Türk ırkının ıslahı için Batı'dan damızlık erkek getirecekti' fikri hala çok tartışılıyor.

Aktüel Dergisi'nden Hasan Hüseyin Kemal'in verdiği bilgilere göre, cumhuriyetin ilk yıllarında Türkleri ıslah etmek için damızlık erkek getirilmesi fikrini ortaya atan Abdullah Cevdet, bugün tarihçiler tarafından hala tartışılıyor.

Batıda ithal edilecek damızlık erkeklerle "Türkleri düzeltmek" isteyen Abdullah Cevdet hala bir muamma...

1896'da doğan Abdullah Cevdet, Batıcılık akımının önde gelen isimlerinden biri. Askeri tıbbiyede okurken biyolojik materyalizme merak sarar. Alman materyalist Büchner'in 'Avamın ilmi dindir havasın dini ilimdir' görüşünü savunur.

Devlet yönetimine hakim olacak ittihat ve terakkinin nüvesi olan İttihad-ı Osmani Cemiyeti'ni kurar. Abdülhamit aleyhinde ve özgürlük lehinde yazdığı yazılar yüzünden bir çok kez sürgün edilir. 1910'da İstanbul'a geri döner. Düşünce hayatının can damarı ise kurduğu İçtihad Basımevi'dir. Sıhıye Genel Müdürlüğü döneminde hayat kadınlarına vesika vermesiyle tartışmanın odağına oturur. Abdullah Cevdet bunun yanında İngiliz Muhipler Cemiyeti'nin kurulmasında rol almış, Kürt Teali Cemiyeti'nde çalışmıştır.

YALAN MI GERÇEK Mİ

Abdullah Cevdet'i tarih sahnesinde popüler hale getiren ise 'Türk ırkının ıslahı için Batı'dan damızlık erkek getirilmesi' fikrini savunduğu iddiadır. Bu iddia kimine göre dindar gazeteciler tarafından materyalist Abdullah Cevdet'in 1925 yılındaki vekillik girişimini engellemek maksadıyla ortaya atılmıştır. Kimine göre ise bu iddia hakikattir.

Hatta dönemin hükümetine teklif dahi yaptığı ileri sürülür. Kimi Cevdet'in tarımda çalışmak üzere batıdan insan getirilmesi projesini hükümete sunduğu söylenir.

Damızlık erkek meselesine inananlar delil olarak, Cevdet'in arkadaşı Hilmi Ziya Ülken'i ve Samet Ağaoğlu'nun yazılarını gösterir. Cevdet'in ırkların melezleşme fikrini savunan Gustave Le Bon'un eserleri tercüme etmesi, hayranı olduğu Darwin'in Türkleri alt ırklardan kabul etmesi bunun açık delilidir.

CENAZE NAMAZINI KİMSE KILMAMIŞTI

Ayasofya Camii'nde camiden çıkan cemaatin bir kısmı musalla taşındaki tabutun önünde toplanmıştı. Herkes bir şey söylüyordu. Çoğunun ağzından çıkan cümle şuydu: ”Götürün şu Allah düşmanını buradan!”

Hiç kimse cenaze namazını kılmak üzere safa geçmiyordu, “Bu adam hayatında İslam dinine tecavüz etti. Hazreti peygambere hakaret etti. Bu sebeple, bir çok gencin ruhi ve imani buhranına, hatta bir kısmının intiharına vesile oldu. Böyle bir kimsenin namazı kılınmaz!” diyorlardı.

Dr. Abdullah Cevdet hayatta iken, İslamiyetin aleyhinde bulunmuştu. Yazılarında devamlı olarak İslami değerlere hücum etmişti. En büyük hedefinin, “halk arasında dinin nüfuzunu(etkisini) kırmak” olduğunu söylüyordu. Bu bakımdan ahali kendisine “Adüvüllah Cevdet- Allah’ın düşmanı Cevdet) ismini takmıştı. / SuperHaber

Bakan Albayrak, tartışmalı isim Abdullah Cevdet'i hatırlattı... Abdullah Cevdet kimdir? ile ilgili etiketler Berat Albayrak Türk bakan albayrak abdullah cevdet damızlık ırk
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.