Askeri Şura'ya dair kritik notlar...

Metehan Demir

Metehan Demir

Türkiye tarihinin en büyük ihanetinin üzerinden 12 gün geçti.

Bir darbe girişiminin ötesinde ülkeyi aslında önce bir kaosa sonra da bir iç savaşa götürmeyi planlayan bu ihanet, şüphesiz en büyük darbelerden birini de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne vurdu.

TSK'YA EN BÜYÜK DARBE

Bir zamanlar ülkenin en güvenilir kurumu olan TSK, bu girişimle hem kendi içinde milletine kurşun sıkan bu paralel hainlerin nasıl farkına varamadığının büyük şokunu yaşadı, hem de uzunca bir süre üzerinden kaldıramayacağı bir imaj ve şüphe bulutunun altında kaldı.

Ayrıca, o gece sonradan paralel yapı ihaneti oldukları ortaya çıkan darbecilerin ilk açıklamalarında kamuoyunu yanıltmak amacı ile defalarca ulu önder Atatürk'ün ismini sözde bildirilerinde kullanmaları da ne kadar kirli amaçlarının olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

ONLARI HARİÇ TUTALIM

Şüphesiz bu süreçte bu ülke için canını feda eden, fedakarca milleti devleti için görev yapan gerçek vatansever demokrat TSK mensuplarını hariç tutmak lazım.

'ACABA'LAR BİTTİ Mİ?

Ama askeri kışlaların önünde dev iş makinalarının hala gitmemesi de 'içerisi temizlendi' diye düşünülen askerle ilgili 'acaba' ların devam ettiğini gösteriyor. Darbe ile ilgili 'tüm sorumlulular yakalandı' açıklaması yapılmadan da bu şüphe devam edeceğe benziyor maalesef.

ORAN YÜZDE 1,5 AMA ASIL ÖZGÜL AĞIRLIK KAÇ?

Genelkurmay'dan son gelen açıklamada, 'Asker elbiseli teröristlerin sayısı 8 bin 651, TSK'nın yüzde 1,5'idir' deniliyor. Darbe girişimine de, bin 214 askeri öğrenci, bin 676 er ile 5 bin 761 subay ve astsubayın katıldığı bilgisi veriliyor.

Ama TSK'da her 3 general ve amiralinden biri şüpheli, gözaltı ve tutuklu şeklinde zan altında.

Ayrıca, yüzlerce üst rütbeli kurmay subay da cabası.

Yani açıklamada denildiği gibi TSK içinde yüzde 1.5 ama rütbe ve stratejik özgül ağırlık olarak asıl yüzde kaç? İşte orası kritik.

ADALET ÖNEMLİ

İnşallah, bu iş kimseyi töhmet altında bırakmadan, hakkını yemeden günahına girmeden gerçek suçluların cezalandırılması ile sonuçlanır. Aynı konu siviller için de geçerli. Cadı avına dönmemeli. Çünkü, şimdi gözaltına alınıp sonradan masum çıkarlarsa, bu insanların uğradığı haksızlık karşısında görevlerini sonrasında ne kadar motivasyonla yapabileceklerini de unutmamak lazım.

ÖNEMİNİ GÖRDÜK

TSK'nın komuta kademesinin güvenilirliğinin ne kadar hayati olduğunu 15 Temmuz'da gördük. Sadece en tepe komutanlarla değil orta stratejik noktalarda bulunanların da nasıl kırılmalara yol açabilecekleri acı bir şekilde tecrübe edildi.

İşte bu nedenle, yarınki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) büyük önem taşıyor.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanacak Şura, bir geleneğe son verilerek Genelkurmay yerine bu kez Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilecek.

TAŞINMANIN SEBEBİ BİTMEYEN ŞÜPHE

Sebebine gelince bize göre çok açık. Genelkurmay Başkanlığı'nda halen tam bir temizlik yapılıp yapılmadığına dair kuşku. Daha 15 gün önce komutanları en yakınındakiler rehin aldı. Şimdi olmayacağını siz garanti edebilir misiniz? Siz karargaha toplantıya gelebilir misiniz? Ya da siz karargaha davete kefil olabilir misiniz?

SERT AÇIKLAMA GELECEK

Bir günlük Askeri Şura'da, TSK'daki terfi ve atamaların yanı sıra FETÖ darbe girişimi olarak adlandırılan kanlı gece tüm ayrıntılarıyla ele alınacak. Sonunda sert bir açıklama ve yeni yapılanmaya dair sinyaller bekleniyor.

KİMLER KATILACAK?

Toplantıya, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar da yer alacak.

O OR'LAR YOK

Ama darbe girişiminden şüpheli içerde olduğundan, YAŞ üyesi Orgeneral Akın Öztürk ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti olmayacak. Yerlerine ilk kez korgeneral vekalet edecek. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi de Şura'ya sağlık sorunlar nedeni ile katılamayabilir.

GÖREVE DEVAM

Görev süreleri dolmadığı için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın teamüllere göre görevlerine devam etmesi bekleniyor. Şuranın geçen yıl toplantısında görevi uzatılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun yeniden uzatılmazsa yerine Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'nin gelmesi sürpriz olmaz.

JANDARMA MERCEK ALTINDA

Jandarmanın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanması planı ekseninde bu komutanlıkla ilgili de sürpriz kararlar bekleniyor.

DAHA HERŞEY YENİ BAŞLIYOR

Sonuç olarak bu Şura'dan nihai kararlar beklememek lazım. Halen devam eden soruşturmalar, ifadeler ve ortaya çıkacak yeni durumlar ışığında önümüzdeki dönemde TSK'da daha çok önemli atama, görevden alma ve istifalar olabilir. Yani, herşey daha yeni başlayacak. Sürprizlere hazır olun.

İKİ BAŞLIK

Ayrıca, kurum personel atama ve iç istihbarat kontrol sisteminin de masaya yatırılabileceği konuşuluyor.

NACİZANE TAVSİYEM

Ama nacizane tavsiyem; inşallah bu şura'da TSK'da halen yerle bir olan moralin düzeltilmesi, içerideki şüphenin dağıtılması, askeri personelin motivasyonunun arttırılması, bu kaos içinde terörle mücadele eden TSK'nın dikkatinin yeniden toplanması için ortak bazı kararlar da alınır.

TÜRKİYE BİRLİKTE ÇOK GÜZEL. NEFRETLERİ, AMA'LARI, HESAPLARI ŞİMDİ GERİDE BIRAKMA ZAMANI. BU ÜLKEYİ SEVMEKTEN BAŞKA ORTAK PAYDA YOK. ÜLKEYİ KURTARALIM SONRA İÇ KAVGALARIMIZI EDERİZ...

İyi günlerde görüşmek üzere...

Diğer Yazıları