Araştırma üniversiteleri nedir, Türkiye'deki araştırma üniversiteleri hangileri?

Akademik Yıl Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçtikleri 10 araştırma üniversitesini açıkladı. Peki hangi üniversiteler araştırma üniversitesi oldu? 2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Araştırma Üniversiteleriyle ilgili bilgi verdi ve 10 yeni Araştırma Üniversitesi'ni duyurdu. Peki Araştırma Üniversitesi nedir? Araştırma Üniversiteleri hangileridir? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu ve seçilen 10 araştırma üniversitesini açıkladı.2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Araştırma Üniversiteleriyle ilgili bilgi verdi ve 10 yeni Araştırma Üniversitesi'ni duyurdu. Peki Araştırma Üniversitesi nedir? Araştırma Üniversiteleri hangileridir? İşte detaylar...

1648740_5c1e62ca501788be1651135c2ecf4fb5

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ NEDİR?

Araştırma Üniversitesi, ulusal düzeyde kapsamlı kurumlardır ve Araştırma Üniversiteleri'nde evrensel bilime ve teknolojiye en çok katkı sağlayan çoklu akademik ve toplumsal kurumlardır.

Etkin araştırmaların yapıldığı araştırma üniversiteleri aynı zamanda bilgi toplumunun merkezi niteliğindedir. Bulunduğu ülkeye ekonomik anlamda ciddi katkı sağlayan araştırma üniversitelerinde insanların hayat kalitesine doğrudan pozitif yönde etki eden buluşlar yapılır. Buluşlar sayesinde de yeni şirketler ve yeni işkolları doğar.

Araştırma Üniversiteleri, seçkin öğretim üyelerinden oluşmaktadır ve ileri araştırma altyapısına sahiptir. Yeterli düzeyde finansal kaynağın ve zengin fonlamanın bulunduğu bu üniversitelerinde global düzeyde kütüphaneler yer almakta ve oldukça geniş fiziksel olanaklar sunulmaktadır.

Araştırma Üniversitesi olmanın temel koşulları arasında öğrenci kabul süreçleri, akademik personellerin kalitesi, akademik yükseltme kriterleri ve mezuniyet kriterleri önde gelmektedir. Araştırma Üniversiteleri, akademik üstünlüğü ve mükemmeliyetçiliği esas almaktadır. Akademik özgürlüğü merkezinde temel unsur olarak tutan Araştırma Üniversiteleri, yönetişim kavramı ile yönetilmektedir.

1648740_73160100863cd7cd9f879363d1a5d765
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "10 ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ BELİRLEDİK"

2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniverstiesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve ODTÜ'nün Araştırma Üniversitesi olarak belirlendiğini duyurdu.

Yedek olarak ise Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin belirlendiği açıklandı.

Aynı zamanda Erdoğan, "Her dönemde sözü edilmesine rağmen bir türlü arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmayan üniversite - özel sektör işbirliği için de önemli adımlar atılıyor. YÖK'e iki yeni hedef açıklamak istiyorum. Öğretmen yetiştiren programlarının geliştirilmesi bunlardan ilki. Öğretmen kalitesi meselenin önemli boyutlarından biri. Müfredattan ders kitaplarına, yüksek öğretime geçişe kadar eğitim ve öğretimde çözmemiz gereken pek çok sorun bulunuyor. Türkiye'de her alanda çok büyük reformalara imza attık. İki alanda arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Bunlar eğitim ve öğretimdir. Kültürdür." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçtikleri 10 araştırma üniversitesini açıkladı.

ankara_Ani

Ankara Üniversitesi

Ankara Üniversitesi, Cumhuriyet tarihini ve misyonunu milletiyle özdeşleştirmiş, bütünleştirmiş bir üniversitedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, salt bir yönetim biçimini değiştirmenin çok ötesinde, çağdaş bilime, çağdaş demokratik değerlere ve kurumlara dayalı büyük bir toplumsal dönüşüm sistemi olduğu gibi; Ankara Üniversitesinin açılışı da, bilinen üniversite amaçlarının yanında, özel bir misyonun somutlaşmasını ifade eder. Ankara Üniversitesi, Atatürk ilke ve inkılâplarının dayanaklarını oluşturmak, bu ilke ve inkılâpları yurt geneline yaymak, kökleştirmek ve çağdaşlığın, bilimin ve aydınlığın ifadesi olan bu değerlerin yılmaz savunuculuğunu yapmak üzere, temeli bizzat yüce Atatürk tarafından atılmış bir üniversitedir. Genç Cumhuriyetin yüksek öğretim alanındaki ilk ve çarpıcı icraatları; laik ve demokratik Cumhuriyetin yeni hukuk düzenini gerçekleştirecek hukukçuları yetiştirmek için 1925′te kurulan Hukuk Mektebini, Türk çiftçisine hizmet etmek üzere 1933′te öğretime başlayan Yüksek Ziraat Enstitüsünü, zengin Anadolu kültürünü araştırmak ve Türkiye’nin dünya ile dil ve kültür köprüsünü kurmak amacıyla 1935′te açılan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini, 1859′dan beri Mektebi Mülkiye adıyla üst düzey kamu yöneticileri yetiştiren ve 1936′da Ankara’ya taşınan Atatürk’ün özel emir ve ilgileri ile kurulan Siyasal Bilgiler Okulunu açmak olmuştur. Bunlara, hazırlıkları Atatürk tarafından başlatılan ancak kuruluşu II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940′ların başına kalan Tıp ve Fen Fakültelerini de eklemek gerekir. Her biri Türkiye Cumhuriyetinin imarında önemli görevler üstlenen Hukuk, Dil ve Tarih-Coğrafya, Fen ve Tıp Fakülteleriyle 1946 yılında resmen kuruldu.

56d9b97018c7732f9855552e

Boğaziçi Üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi’nin temelleri 1863 yılında bir eğitmen, mucit, teknisyen ve mimar olan Dr. Cyrus Hamlin ile tanınmış hayırsever ve zengin bir tüccar olan New York'lu Mr. Christopher Rheinlander Robert tarafından Birleşik Devletler sınırları dışındaki ilk Amerikan koleji olan Robert Kolej’in İstanbul’da kurulması ile atılmıştır.

Mr. Robert finansal yükü üstlenirken, Dr. Hamlin ise Birleşik Devletler'den kaynak sağlayarak Kolej'i kurma sorumluluğunu eline almıştır. Yeni kurulan Yönetim Kurulu'nun aldığı kararlar doğrultusunda, Kolej'in kapıları ırk, milliyet, din gözetilmeksizin önyargısızca ve ayrım yapılmadan tüm öğrencilere açık olmasına, hiçbir koşulda herhangi bir politik eğilim göstermemesine, hiçbir politik düşünceye dahil olmamasına ve eğitim dilinin İngilizce olmasına karar verilmiştir.

Bağışlar ve yardımlarla finanse edilen Robert Kolej’in ilk binası Hamlin Hall’un inşaatı 1871 yılında tamamlanmıştır. Bugün Güney Kampüs dediğimiz kampüsteki tüm tarihi binalar Birinci Dünya Savaşı'ndan önce inşa edilmiş ve inşalarında kampüste bulunan ocaktan çıkarılan mavi kireçtaşı kullanılmıştır.

Zaman zaman ciddi finansal kaynak sıkıntısı çeken Robert Kolej’in ekonomik durumu, 1930’lu yıllarda savaş öncesi Türkiye ekonomisinden ve Birleşik Devletler'deki ekonomik krizden oldukça etkilenmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin tarafsızlığını korumasına rağmen, savaş sona erene kadar pek çok problem çözümsüz kalmıştır. 1960’lara gelindiğinde Robert Akademi'nin bugün Güney Kampüs olarak bilinen Hisar Kampüsü'nü tamamen yükseköğrenime bırakarak, Arnavutköy'deki kampüse taşınması, oradaki Amerikan Kız Koleji ile karma bir eğitim kurumu oluşturacak şekilde birleşmesi düşünülmeye başlanmıştır.

Mart 1971'de dönemin başkanı Dr. Everton, Robert Kolej'in üzerine herhangi bir kampüs üzerinde bağımsız bir üniversitenin kurulması için Türk hükümetini teşvik eden önergenin 26 Ocak 1971'de Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiğini açıklamıştır. Çalışmalar 1971 yazında sonuçlandırılmıştır. Binaları, kütüphanesi, laboratuvarları, tüm imkanları ve personeliyle 118 dönümlük bugünün Güney Kampüsü 10 Eylül 1971'de tamamen Türk hükümetinin üzerine geçmiştir. Boğaziçi Üniversitesi, yüz yıldan fazla Robert Kolej'in kampüsü olarak kullanılan alana resmi olarak kurulmuştur.

erciyes

Erciyes Üniversitesi

Erciyes Üniversitesi 1978 yılında Kayseri Üniversitesi adı altında kuruldu. 1969 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak açılan Gevher Nesibe Tıp Fakültesi ve 1977 yılında kurulan Kayseri İşletme Fakültesi, Erciyes Üniversitesi'nin nüvesini oluşturmuştur. Kayseri'deki diğer iki yüksek öğretim kurumu olan ve 1967'de kurulan Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü'nü İlahiyat Fakültesi olarak; 1977'de kurulan Kayseri Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'ni Mühendislik Fakültesi olarak bünyesine alarak 1982 yılında Erciyes Üniversitesi adını almıştır. Üniversite, adını, şehrin 15 km. güneybatısında yer alan 3916 m. yükseklikteki Erciyes Dağı'ndan almaktadır. Erciyes Dağı, Türkiye'nin en önemli kış ve kayak sporları merkezidir. Erciyes Üniversitesi bugün toplam 18 fakülte, 3 yüksekokul, 10 meslek yüksekokulu, 7 enstitü, 6 bölüm, 38 araştırma merkezi ve 1350 yataklı gelişmiş bir uygulama hastanesi ile hizmet vermektedir. Gevher Nesibe Hastanesi'ne ek olarak Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi, Organ Nakli ve Diyaliz Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Çocuk Hastanesi ve Kemik İliği Nakil ve Kök Hücre Tedavi Merkezi bölgenin en önemli sağlık kuruluşlarıdır.

Erciyes Üniversitesi'nin temeli, 1968 yılında Hacettepe Üniversitesi bağlı olarak kurulan Gevher Nesibe Tıp Fakültesi ile atılmıştır. Üniversitenin kuruluşu ile mevcut bulunan Tıp Fakültesi'nden sonra İktisadi ve İdari Bilimler, İlahiyat, Mühendislik ve Fen-Edebiyat Fakülteleri hizmete girmiştir. 1992 yılında Mimarlık Fakültesi ile Güzel Sanatlar Fakültesi, 1993 yılında Yozgat Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, 1992 yılında Veteriner Fakültesi, Yozgat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi, 1997 yılında Nevşehir İktisadi ve İdari Bilimler, Diş Hekimliği ve İletişim Fakültesi, 2001 yılında Eğitim Fakültesi, 2003 yılında Hukuk Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi ve 2005 yılında ise Develi Seyrani Ziraat Fakültesi eklenmiştir.

slider-2013

Gazi Üniversitesi

Enstitünün adı 1929 yılında "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" olarak değiştirilir ve bu isimle uzun yıllar hizmet verir. 1976 yılında ise “Gazi Eğitim Enstitüsü” ismini alır. Enstitü, 1982 yılında 2809 sayılı kanunla “Gazi Üniversitesi” kimliğine kavuşur. Aslında bu değişim, Cumhuriyetle başlayan geleneğin yeni isimle devamıdır. Geleneğin oluşmasında Gazi Eğitim kadar, kuruluşu 1935'e kadar giden Ankara Yüksek Teknik Öğretmen ve Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulları ile Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi büyük rol oynar.

Üniversite çatısı altına girdiğinde Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi zaten bir üniversite konumundaydı. Akademi'ye bağlı olarak bugünkü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin bütün bölümleri, Tıp Fakültesi, daha sonra da fakülte olacak olan Diş Hekimliği ve Eczacılık Yüksek Okulları ile Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu eğitim ve öğretimini sürdürmekteydi. Yine Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi de Gazi Üniversitesi çatısı altında yerini alır. Kuruluşunda 9 fakülte, 12 yüksekokul ve 4 enstitüyü bünyesinde barındıran üniversitede bu sayı her geçen yıl hızla artar. Bugün kendisine bağlı olarak eğitim-öğretimini sürdüren 18 fakültesi, 3 yüksekokulu, 1 Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, 5 meslek yüksekokulu, 55 araştırma merkezi ve 7 enstitüsü ile Gazi Üniversitesi, adını aldığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e yaraşır bir yüksek öğretim kurumu olma iddiasını devam ettirmektedir. Üniversitede, Eğitim, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Sağlık Bilimleri, Fen, Mühendislik, Mimarlık, Teknoloji, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Edebiyat, Hukuk, Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım, Turizm, Spor Bilimleri, Bankacılık ve Sigortacılık, Tapu Kadastro gibi çok çeşitli alanlarda eğitim verilmektedir. Yurdun dört bir yanından üniversiteyi kazanarak gelen 78438 öğrencisinin yanında Gazi Üniversitesi; Türk Cumhuriyetleri, Kafkaslar, Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Amerika ve Uzak Doğu ülkelerinden gelen 2098 yabancı uyruklu öğrencisi ile ülkemizin yurt dışından en çok öğrenci kabul eden üniversitesidir. Üniversite, açılan yüksek lisans ve doktora programlarına devam eden 25757 öğrencisi ile sadece kendi öğretim elemanı ihtiyacını değil, diğer üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacını da karşılamaktadır.

Gazi Üniversitesi Ankara’nın merkezinde bulunan bir şehir üniversitesidir. Fakülte ve yüksekokulların yoğunluk gösterdiği merkez yerleşkesi dışında Beşevler, Emek, Maltepe, Gölbaşı, Çankaya, Ostim, Polatlı ve Kahramankazan’da da yerleşkeye sahip olan Gazi, eğitim ve öğretime verdiği önemi gözler önüne serer. Toplam 80530 öğrenci sayısı ve 3736 öğretim elemanı sayısı ile Gazi Üniversitesi öğrenci başına düşen öğretim elemanı sayısında dünya standartlarını yakalamış bir üniversitedir. Eğitimden, iletişime, güzel sanatlardan, mühendisliğe, spordan, ormancılığa, tıptan, eczacılığa, diş hekimliğinden edebiyata, iktisattan, bankacılığa kadar birçok alanda eğitim veren Gazi, Türkiye'nin en çok fakülte ve yüksekokula sahip üniversitesidir.

gebze-technical-university-office
Gebze Teknik Üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi, 1992'de kurulan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün temelleri ve tecrübe birikimleri üzerine ve 22 yıllık mirasına sahip çıkarak 4 Kasım 2014 tarihindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile kurulmuştur. Gebze Teknik Üniversitesi, altyapısıyla, donanımıyla, akademik kadrosuyla ülkemizin en önemli bilim üssü olmaya aday, en genç ancak deneyimli üniversitesidir.

Gebze Teknik Üniversitesi, eğitim faaliyetlerine 1994 yılında Elektronik Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, İşletme, Biyoloji ve Kimya Bölümleri'nde açılan lisansüstü programları ile toplam 80 öğrenci ile başlamıştır.

2001 yılına kadar sadece lisansüstü eğitimin verildiği Gebze Teknik Üniversitesi'nde, 2001 yılında Bilgisayar Mühendisliği ve Elektronik Mühendisliği Bölümleri'nde lisans eğitimine başlanılmıştır. Bu bölümleri takiben 2002 yılında Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Matematik ve Fizik Bölümleri; 2008 yılında Mimarlık ile İşletme Bölümleri, 2010 yılında Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümleri ve son olarak Çevre Mühendisliği lisans eğitimi vermeye başlamıştır. Günümüzde Gebze Teknik Üniversitesi'nde eğitim, 25 lisansüstü program ve 9 lisans bölümü ile devam etmektedir.

2017 yılı itibariyle 2589 lisans, 4037 lisansüstü olmak üzere 6626 öğrenci Gebze Teknik Üniversitesi'nde eğitimlerini sürdürmektedir.

32914

Hacettepe Üniversitesi

Hacettepe Tıp Fakültesinin başlangıcı sayılan Çocuk Sağlığı Kürsüsü, 2 Şubat 1954 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı olarak Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından kurulmuştur.

Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Hastanesi olarak 1957 yılında Hacettepe'de çalışmaya başlamış ve 1958 yılında da eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarına ve kamu hizmetine geçmiştir. 1961 yılında Hacettepe'de Hemşirelik, Tıbbi Teknoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, 1962 yılında Beslenme ve Diyetetik alanlarında eğitim yapan Sağlık Bilimleri Yüksekokulu kurulmuştur. 1963 yılında ise Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi hâline getirilerek Temel Bilimler, Hemşirelik, Fizyoterapi- Rehabilitasyon, Tıbbi Teknoloji ve Sağlık Teknolojisi Yüksekokulları bu fakülteye bağlı olarak yeniden örgütlenmiş ve ayrıca yine Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı Diş Hekimliği Yüksekokulu kurulmuştur. 1965 yılında Hacettepe Üniversitesi eğitim kurumlarının koordinasyonunu sağlamak amacıyla Hacettepe Bilim Merkezi ve 1966'da Hacettepe Tıp Merkezi kurulmuş, aynı yıl Hacettepe Tıp Merkezi Hastanesi de hizmete girmiştir. Bu şekilde örgütlenen ve gelişen çekirdek kuruluşlar, 8 Temmuz 1967 tarih ve 892 sayılı Kanun'la Hacettepe Üniversitesi hâline getirilmiş ve Tıp, Sağlık Bilimleri, Fen ve Sosyal Bilimler Fakülteleri ile eğitime başlamıştır. 1968 yılında Ev Ekonomisi Yüksekokulu kurulmuş ve 1969 yılında yüksekokul olarak kurulan Eczacılık ve Diş Hekimliği 1971 yılında fakülte hâline getirilmiştir. Daha sonraki yıllarda kurulan yeni bölümler ve fakültelerle büyüyen Hacettepe Üniversitesi, ikinci yerleşkesini merkez yerleşkesine 20 km uzaklıkta Beytepe mevkiinde 1500 hektarlık alanda kurmuştur.

iA
İstanbul Üniversitesi
Yüksek Öğretim Kurumu tarafından hazırlanan raporlara göre İstanbul Üniversitesi Türkiye’de en çok bilimsel yayın yapan üniversite konumunda. Shangai’daki Jiao Tong Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi” listesinin içinde de yer alan İstanbul Üniversitesi, Sosyal, Fen ve Sağlık Bilimleri alanlarında öncü çalışmalara imza atan akademisyenleri bünyesinde barındırıyor.

Bugün İstanbul Üniversitesi bünyesinde 20 fakülte yer alıyor; İstanbul Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, İktisat Fakültesi, Orman Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Dişhekimliği Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İşletme Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İletişim Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi’ne son olarak 2010 yılında kurulan Sağlık Bilimleri Fakültesi, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi ile Hemşirelik Fakültesi de eklendi.

Fakülteler dışında 3 bölüm, 8 yüksekokul, 16 enstitü, 61 uygulama ve araştırma merkezi ile devlet konservatuarı da bulunuyor. İstanbul Üniversitesi’nde yaklaşık 5 bin akademik, 12 bin idari personel, 85 bin öğrenciye hizmet veriyor. Beyazıt Merkez, Laleli-Vezneciler, Vefa, Horhor, Avcılar, Çapa, Cerrahpaşa, Şişli, Kadıköy, Bahçeköy, Bakırköy ve Büyükçekmece olmak üzere 12 farklı yerleşkede faaliyetlerine devam eden İstanbul Üniversitesi’nin sembolü ise Beyazıt’taki tarihi yerleşkedir.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt’taki ana yerleşkesi daha önce Harbiye Nezareti olarak kullanılmaktaydı. 12 Eylül 1923 tarihinde bu bina İstanbul Üniversitesine verilmiştir.

Ana yerleşkenin en ünlü bölümü ise 1971-84 yılları arasında kağıt 500 Türk Lirası üzerine resmi de basılan ana kapı. Kapının inşasına ise 1864 yılında başlanır. Beyazıt Meydanı’nda 1869 yılında başlayan genişletme çalışmalarında, yeni Seraskerlik Kapısı ve kapının her iki tarafında yer alan köşkler, meydana egemen ana öge olarak kullanılır.

Bu anıtsal kapı, Türkiye’de sadece İstanbul Üniversitesi’nin değil, aynı zamanda “üniversite kavramının” da sembolü. Üniversiteye girmek demek, hayallerde biraz da bu kapıdan içeri girmek demektir aslında.

Ana yerleşke içindeki tarihi bir diğer mimari yapı da İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi’dir. Aslında bugün var olan kuleden önce, farklı dönemlerde iki kule daha inşa edilmişti. İstanbul’daki yangınları hızla tespit etmek ve müdahalede bulunmak için yapılan kulelerin ilki 1749 yılında, ikincisi ise 1826 yılında ahşap olarak yapılmıştı. Bugün gördüğümüz üçüncü kule, Sultan 2. Mahmut’un emriyle yaptırılır. Yukarıdan aşağıya doğru sancak katı, sepet katı, işaret katı ve nöbet katı olmak üzere toplam 4 kattan oluşur. Kulenin Beyazıt meydanına bakan bölümünde Sultan 2. Mahmud tuğralı kitabe bulunur.

İstanbul silüetinin en önemli ögelerinden biri olan Beyazıt Yangın Kulesi, İstanbul’un birçok yerinden de görülüyor. Bu sebeple, Yangın Kulesi bir dönem hava durumunun habercisi olarak da kullanılır. İstanbullulara sarı ışık sis, kırmızı ışık kar, yeşil ışık yağmur, mavi ışıksa havanın açık olacağını gösteriyor.

Geçmişi 1453’e dayanan, Türkiye’nin en köklü markalarından İstanbul Üniversitesi’nin tarihi, aynı zamanda Türkiye’deki bilimsel eğitimin ve gelişimin tarihidir.

itA

İstanbul Teknik Üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin tarihi, Osmanlı İmparatorluğu'na Sultan III. Mustafa’nın saltanat yıllarına kadar uzanmaktadır. Osmanlı Devleti'nde ilk kez Batılı anlamda mühendislik eğitimi vermek üzere 1773 yılında kurulan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun (İmparatorluk Deniz Mühendishanesi), gemi inşaatı ve deniz haritalarının yapılması konusunda uzman personel yetiştirmiştir. Haliç Tersanesinde yer alan okulun kurucusu, bir Macar soylusu olan Baron de Tott'dur.
1952- İTÜ Talebe Birliği kuruldu.

1952- İTÜ Tv kuruldu.

1953- İTÜ Spor Kulübü kuruldu.

1953- Maden Fakültesi kuruldu.

1961- Nükleer Enerji Enstitüsü kuruldu.

1963- Kimya Metalürji Fakültesi kuruldu.

1970- Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi kuruldu.

1977- Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi kuruldu.

1979- İTÜ TRİGA Mark-II Eğitim ve Araştırma Reaktörü devreye girdi.

1980- Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü açıldı.

1981- İTÜ, Ayazağa Yerleşkesine taşındı.

1982- İstanbul Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı İTÜ’ye bağlandı.

1982- Fen Edebiyat Fakültesi kuruldu.

1983- İşletme Fakültesi kuruldu.

1992- Denizcilik Fakültesi kuruldu.

1997- Zorunlu İngilizce Hazırlık Sınıfı açıldı ve derslerin %30’unun İngilizce verilmesi
uygulaması başladı.

2004-Tekstil Teknolojisi ve Tasarım Fakültesi kuruldu.

2009- Türkiye'nin ilk küp uydusu İTÜpSAT1 fırlatıldı.

2010 - Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi kuruldu.

2010 - Türkiye'nin ilk elektrikli minibüsü yapıldı.

2010 - Türkiye'nin en üretken teknoloji bölgesi İTÜ Arı Teknokent açıldı.

2011- %100 İngilizce eğitim verilen programlar açıldı.

2011- Türkiye'nin ilk hidrojen ile çalışan teknesi "Martı" yapıldı.

2012- İlk yerli helikopter aracı “ARIKOPTER” yapıldı.

2012- Türkiye'nin ilk insansız otomobili “Otonobil” yapıldı.

10806969
İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün kuruluşuyla ilgili kanun teklifi, İzmir Milletvekilleri Rıfat Serdaroğlu ve Işın Çelebi tarafından hazırlanmış, 17.06.1992 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına, Ek Madde 27 olarak teklif edilmiştir. Enstitünün kuruluş teklifi, Komisyonda ve TBMM Genel Kurulunda 03.07.1992 tarihinde kabul edilerek 11.07.1992 tarihli ve 21281 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Böylece, 3837 sayılı Kanun'la, "Fen Fakültesi", "Mühendislik Fakültesi", "Mimarlık Fakültesi" ile "Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü"nden oluşan Enstitümüz kurulmuştur.

Cumhurbaşkanlığınca ilk kurucu rektör olarak (Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi) Prof.Dr. Erdal Saygın atanmış, karar 10.11.1992 tarih ve 21401 sayılı Resmi Gazete'de ilan edilmiştir. Kurucu Rektör Prof.Dr. Saygın, 11.11.1992 tarihinde göreve başlamıştır.

Enstitümüz ilk olarak 16.11.1992 yılında İzmir'in Basmane semtinde bulunan Petkim'e ait binada çalışmalarına başlamıştır. 09.12.1994 tarihinden itibaren bu binanın 3,5 katı kiralanmak suretiyle 2.525 m2'ye ulaşmıştır. Daha sonra tüm bina Enstitümüze tahsis edilmiştir. Ancak, fakültelerin kuruluş çalışmaları ile birlikte mevcut bina yeterli olmamış, Enstitü'ye, büyük bölümü hazineye ait olan, kampüs alanı tahsis edilmiştir. Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu'nun 17.02.1993 tarih ve 93.06.244 sayılı kararı ile tahsis edilen alanın, 1.003.164 m2'lik bölümünün şahıs arazisi olduğuna, şahıslara ait bu arazilerden davalı ve itirazlı 21 parsel hariç "Kamu Yararına'' dair kamulaştırılması kararı alınmıştır.

Yükseköğretim Kurulu 11.03.1993 tarihinde, Enstitü'nün geçici Yönetim Kurulunun Rektör Prof.Dr. Erdal Saygın Başkanlığında, Prof.Dr. Semra Ülkü, Prof.Dr. Tamerkan Özgen ve Prof.Dr. Sıtkı Aytaç'tan oluşmasına karar vermiştir.

Fakültelerin bünyesinde anabilim dalları kurulması, Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 22.06.1994 tarih ve 94.20.1050 sayılı kararıyla kabul edilmiştir.

Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde disiplinler arası eğitim verecek anabilim dallarının açılması 27.06.1994 tarihli Yükseköğretim Kurulu yazısı ile uygun görülmüştür. Hemen ardından, 30.06.1994 tarihinde Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğüne Prof.Dr. Akın Süel atanmıştır.

Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulunun 12.09.1994 tarihli ve 94.20.1050 sayılı yazısı ile Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsünde ilk kez, "Bilgisayar Yazılımı" ve "Şehir Tasarımı" yüksek lisans programlarının açılması ve eğitimin İngilizce yapılmasına karar verilmiştir.

Enstitümüz Senatosunun 23.09.1994 tarihli ve 94.29.1551 sayılı Yükseköğretim Yürütme Kurulunun kararıyla Prof.Dr. Akın Süel, Prof.Dr. Semra Ülkü, Prof.Dr. Tamerkan Özgen, Prof.Dr. Halis Püskülcü ve Prof.Dr. Sıtkı Aytaç'ın katılımıyla oluşturulması uygun görülmüş ve ilk toplantı 30.10.1994 tarihinde yapılmıştır.

Prof.Dr. Erdal Saygın Enstitümüz Rektörlüğüne 03.11.1994 tarihinde 4 yıl için yeniden atanmıştır.

Urla'daki kampüsümüze ilk binamızın temeli, 17.11.1994 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel tarafından atılmıştır.

Yükseköğretim Yürütme Kurulunca, 03.02.1995 tarihinde Enstitümüz Yabancı Diller Bölümü'nün kurulmasına karar verilmiştir.

Cumhuriyet Bulvarında bulunan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)'na ait bina 14.03.1995 tarihli protokol ile kiralanmış ve onarılmış; "Akademik Birimler" binası olarak faaliyete başlamıştır.

16.06.1995 tarihinde Fen Fakültesi Dekanlığına Prof.Dr. Tamerkan Özgen, Mimarlık Fakültesi Dekanlığına Prof.Dr. Akın Süel atanmışlardır. 20.06.1995 tarihinde de Mühendislik Fakültesi Dekanlığı görevi Rektör Prof.Dr. Erdal Saygın tarafından tedviren üstlenilmiştir.

Enstitü Senatosunun seçilmiş üyeler ile ilk toplantısı, 30.07.1996 tarihinde yapılmıştır.
Prof.Dr. Semra Ülkü, 02.07.1996 tarihinde Mühendislik Fakültesi Dekanlığına atanmıştır.

Enstitü Yönetim Kurulunun seçilmiş üyeler ile ilk toplantısı, 23.08.1996 tarihinde yapılmıştır.

Enstitümüzün ilk Fahri Doktora Unvanı, 14.10.1997 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel'e verilmiştir.

Fakültelere ilk lisans öğrencisi alınması, hazırlık sınıfında İngilizce öğretilmesi ve öğretimin İngilizce yapılması 31.03.1998 tarihli Yükseköğretim Kurulunun Yürütme Kurulu Toplantısında karara bağlanmıştır.

Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulunun 20.06.2000 tarihli kararı ile Genel Kültür Dersleri Bölümü kurulmuştur.

Malzeme Araştırma Merkezi, 26.12.2001 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulunun kararı ile kurulmuştur.

Sürekli Eğitim Merkezi, 08.11.2001 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulunun kararı ile kurulmuştur.

Mühendislik İşletmeciliği yüksek lisans programı 2002 yılı güz döneminde açılmıştır.

Enstitümüz, 2002 yılında ilk lisans mezunlarını vermiştir.

İYTE-SEM Yönetim Kurulu 12.02.2002 tarihinde yaptığı ilk toplantıyla resmen kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır.

Kimya Bölümü ve Makine Mühendisliği doktora programları 2003 güz dönemi itibariyle açılmıştır.

2003-2004 eğitim-öğretim yılında da Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde lisans eğitimine başlanmıştır.

Kampüsümüz sınırları içerisinde oluşturulan “İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi” 2004 şubat ayı içerisinde firma başvurularını almaya başlamıştır.

Çevre Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2004 yılında faaliyete geçen Çevre Araştırma Laboratuvarları Aralık/2007 tarihinde öncelikle; çevresel projelere araştırma ve analiz altyapı desteği sağlamak üzere merkez olarak yapılandırılmıştır.

Akademik ve İdari Personelimiz için Ekim 2005 de uygulamaya konan “40 Yaş Üstü Sağlık Taraması’’ kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri açısından kapsamlı bir uygulamadır.

2005 yılında kurulan Türk Patent Enstitüsü Bilgi ve Doküman Birimi ile 2008 yılında kurulan Endüstriyel İlişkiler Birimi kuruluş amaçlarına uygun olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

2007 Yılı Yatırım Programı ile kuruluş çalışmalarına başlanılan Biyoteknoloji ve Biyomühendislik Araştırma Merkezi Laboratuvarı 2008 yılında kısmen hizmet vermeye başlamış, 16.3.2009 tarihinde resmi açılışı gerçekleşmiştir.

Rüzgar enerjisinden yararlanmak amacıyla gerekli ölçümler yapılmış ve Kampüste Rüzgar Santrali kurulmasına yönelik yeterli potansiyelin bulunduğu saptanmıştır. 2009 yılı itibariyle enerji üretim lisansına sahip firma ve Enstitümüz iştirakiyle RES-İYTE Elektrik Üretim A.Ş. kurulmuştur.

2005 yılında TEMA ile Kampüste bulunan yabani sakız ağaçlarının ıslahını içeren bir sözleşme imzalanmış, 2008 Aralık ayında uygulanmaya başlanılmıştır.

2008 yılında kısmen hizmete giren Merkezi Araştırma Laboratuvarı resmi olarak Mart/2009 tarihinde açılmıştır.

Alternatif kullanımların araştırılması ve termal kaynağın değerlendirilmesi amaçlanarak, 2005 yılında Enstitümüz bünyesinde Jeotermal Enerji Merkezi kurulmuştur. Merkezde 2008 yılından itibaren enerji etüd hizmetleri verilmeye başlanmıştır. 2009 yılında Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile Enstitü arasında imzalanan bir protokol ile “Enerji Verimliliği Merkezi” kurulması kararlaştırılmış, Merkez 2010 yılında “Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi” adıyla açılmıştır.

Uygulamalı Kuantum Araştırma Merkezi, DPT tarafından 2009-2010 yıllarında desteklenen proje desteği ile kurulmuştur.

Yeni Kütle Spektrometre Merkezi, DPT tarafından 2008-2009 yıllarında sağlanan destekle kurulmuştur. Ağırlıklı olarak ilaç firmaları ve tıp fakültelerine hizmet verilmesi amaçlanmaktadır.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Lisans ve Doktora programları Ekim 2011’den itibaren eğitime başlamıştır.

Mimari Restorasyon Bölümü Doktora programı Ekim 2011’den itibaren eğitime başlamıştır.

Orta-DoAu-Teknik-Aniversitesi-ODTA-800x540
Orta Doğu Teknik Üniversitesi

ürkiye ve Orta Doğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eleman yetiştirmek Üzere 15 Kasım 1956 tarihinde "Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla eğitime başlamıştır. Üniversitemizin "Kuruluş ve Hazırlıkları Hakkındaki 6887 Sayılı Kanun" 29 Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ODTÜ'nün özel statüsünü belirleyen ve tüzel kişiliğine kavuşturan 7307 sayılı "Kuruluş Kanunu" ise 27 Mayıs 1959 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Türk yüksek öğrenim sistemine birçok yenilik getiren ve çağdaş eğitimin öncüsü olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi ilk yıllarını Kızılay'da Müdafaa Caddesi'nde Emekli Sandığı'na ait küçük bir bina ile TBMM arkasında bulunan barakalarda geçirdikten sonra, 1963 yılında ülkemizin ilk yerleşkesi olan bugünkü yerine taşınmıştır. İlk olarak 1956 yılında Mimarlık Bölümü öğretime açılmış, 1957 Şubat döneminde de Makina Mühendisliği Bölümü'nde öğretime başlanmıştır. 1957-1958 öğretim yılı başında Mimarlık, Mühendislik ve İdari Bilimler Fakülteleri kurulmuş, 1959 yılında da Fen Edebiyat Fakültesi'nin kuruluşu tamamlanmıştır. Eğitim Fakültesi ise 1982 yılında öğretime başlamıştır. Bugün, ODTÜ'de 43 lisans programının yürütüldüğü beş fakülte bulunmaktadır.

Üniversitemiz bünyesinde bulunan Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Deniz Bilimleri Enstitülerinde ise 107 yüksek lisans ve 69 doktora programı yürütülmektedir. Bu enstitülerden Deniz Bilimleri Enstitüsü İçel-Erdemli'de çalışmalarını yürütmektedir.

ODTÜ'de öğretim dili İngilizcedir. Hazırlık sınıfı öğrencilerine İngilizce eğitimi Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından verilmektedir.

Kurulduğu günden bu yana geçen süre içerisinde bilimsel düzeyi, kültürel ve düşünsel boyuttaki ağırlığı ve nitelikli mezunları ile ülkemizin seçkin ve saygın kurumlarından biri haline gelen üniversitemizde bugün yaklaşık, 791 öğretim üyesi (Prof., Doç., Yrd.Doç.), 225 öğretim görevlisi, 1.273 araştırma görevlisi, 28.000'den fazla öğrenci bulunmaktadır. Toplam mezun sayısı ise 120.000'in üzerindedir.

Araştırma üniversiteleri nedir, Türkiye'deki araştırma üniversiteleri hangileri? ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Erdoğan cumhurbaşkanı külliyesi 2017-2018 akademik yılı araştırma üniversitesi nedir araştırma üniversitesi
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.