ALES başvuruları ne zaman bitecek?

Yüksek lisans yapmak isteyen binlerce kişi gözünü 2017 ALES sonbahar dönemi başvurularına çevirdi. ÖSYM tarafından yapılan resmi açıklama çerçevesinde ALES sınav başvuru tarihi belli oldu. Peki, başvurular nasıl yapılır? 2017 - 2018 eğitim öğretim yılı için sınav başvuru ücreti ne kadar? ALES'te hangi değişiklikler yapıldı?

Binlerce öğrencinin merakla beklediği 2017 sonbahar dönemi ALES başvuruları ne zaman bitecek? Gelecek ay uygulanacak sınavdan başlamak üzere, ALES için değişiklikler yapıldı. Peki, hangi değişiklikler yapıldı? Sınav başvurusu nasıl yapılır? Sınav ücretleri kaç para? ATM'den para nasıl yatırılır? ALES'e girmek isteyen öğrenciler için bu soruların cevaplarını derledik...

59bfc196c03c0e1cb87a8647

ALES BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTECEK?

ALES başvuru işlemleri 26 Eylül'de başlayan başvuru süreci 4 Ekim'de sona erecek. Sınav başvurusu, ÖSYM aday işlemleri sistemine aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile girilerek yapılacak. Sınav için belirlenen süre içerisinde başvurusunu tamamlayamayan adaylar geç başvuru gününde başvurularını yapabilirler. Geç başvuru gününde normal sınav ücretinden fazla ücret alınır.

ALES SINAV ÜCRETLERİ NE KADAR?

ALES sınav ücreti olarak ise adaylar 90,00 TL ödeme yapacak.

ALES’TE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

Gelecek ay uygulanacak sınavdan başlamak üzere, ALES için değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklikler kapsamında; Sözel-1 ve Sözel-2 testleri ile Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri kaldırıldı. Sınav sadece sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak. Sınav süresi 180 dakikadan 150 dakikaya, sınav soru sayısı da 160’tan 100’e düşürüldü. ALES sayısal ve ALES sözel puan hesaplama işlemlerinde değişiklik yapılmadı ancak ALES eşit ağırlık puanı için sözel ve sayısal testlerin etkisinin yüzde olması kararlaştırıldı. Yeni yayınlanan yönetmeliğe göre sınav süresi beş yıl süreyle geçerli olacak.

Yapılan değişiklikle ilgili YÖK Başkanı Yekta Saraç şu açıklamalarda bulundu;

‘’Yeni düzenlemeyle ALES’in kapsamında, uluslararası benzer sınavlarla olabildiğince bir ortaklık sağlamış olup bilgiden çok adayların sayısal ve sözel alanlara ilişkin mevcut bilgilerini kullanarak üst düzey düşünme becerilerinin ölçülmesi ve belirlenmesini hedefledik. Adayların aleyhine olan süre, soru sayısı, kapsam ve puanların hesaplaması, sınavın geçerlilik süresi gibi konularda iyileştirmeler yaptık. ALES’in yeniden düzenlenmesi öncesinde, uluslararası benzer sınavları inceleyerek, ilgili paydaşların ve alan uzmanlarının görüşlerini aldık. Konuya ilişkin oluşturduğumuz komisyon çeşitli alternatifleri değerlendirdi ve sonucunda bu düzenleme yapıldı.”

ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ALES başvuruları ÖSYM aday işlemleri sisteminden yapılır. Adayların sınav başvurusu yapabilmeleri için sistemde güncel fotoğraflarının bulunması gereklidir. Son 50 ayda çekilen fotoğraflar güncel olarak sayılır. Fotoğrafı güncel olmayan adaylar başvurularını sadece başvuru merkezlerinden yapabilir. Başvuru merkezlerinde adayların hem fotoğrafları güncellenir, hem de sınav başvurusu gerçekleştirilir. Bu işlem için adaylardan 5 Türk Lirası ücret alınır.

ales-2016-basvuru-ucreti-hangi-bankaya-yatirilacak-osymjpg

ALES BAŞVURU ÜCRETİ NASIL ÖDENİR?

- Akbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Albaraka Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Halkbank tüm ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı
- Türk Ekonomi Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı
- Ziraat Bankası’nın sadece mobil bankacılık ve internet bankacılığı
Adaylar bu ödeme seçenekleri dışında ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanını kullanarak da sınav ücreti ödeyebilir.

ALES başvuruları ne zaman bitecek? ile ilgili etiketler ales başvuruları sınav ücretleri kaç para para nasıl yatırılır?
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.