8 şehit verdiğimiz 1083 rakımlı tepede neler yaşandı?

Metehan Demir

Metehan Demir

8 şehit verdiğimiz saldırı, 1083 rakımlı tepede konuşlu, Bornova Jandarma Komando'dan gelen eğitimli bir birliğin bağlı unsurlarının konuşlandığı bir noktada oldu. Öğlen saatlerinde başladı. 5-5 buçuk saatlik bir çatışma oldu. Sis ve şiddetli rüzgar söz konusu. İHA ve SİHA'lar çok aktif aslında bu bölgede. Dün de görevdelerdi ama bazen hava şartları ve rüzgar operasyonlarda olumsuzluklar çıkartabiliyor.

Teröristlerin 100 civarında hatta bundan çok daha fazla sayıda olduğu da söyleniyor. Fakat toplu bir hareket olmamış. Bu hava şartlarından da yararlanarak boşaltılan köylerden dörderli beşerli gruplar halinde gelerek iki ayrı noktadan saldırmışlar. Buradaki çatışmada JÖH ekiplerimizden şehitlerimiz var. PÖH bu bölgede. Her an çatışmaya girebilirler ve giriyorlar. Ama dün akşam askeri birliklerimizin olduğu yerde bu çatışma gerçekleşti.

Milletimizin başı sağolsun. Bu şehitlerimizin hakkı gerçekten ödenmez. Onlar orada görevlerini yapmıyor. Bu görev değil. Başka bir şey bu. Bunu görevle parayla yaptıramazsın. Bunu inanmışlıkla, vatanını milletini sevmesiyle yaptırabilirsin bu çocuklara.

Fakat dün akşam ben neye üzüldüm? Çocuklarımızın şehit olduğu haberi öğleden sonra çeşitli rakamlarla geldi. Sağda solda öyle iddialar var ki. 15-20-25 yok saklıyorlar, yok yüzden fazla yaralı diye. Birincisi bu şehitlerin yüksek olmasından kim nasıl mutluluk duyabilir ki. İkincsi şehitleri saklıyorlar mevzusu. Herkesin anası babası çoluğu çocuğu var. Hiç kimseyi bir yerde şehit olarak saklayamazsın. Bunlarla eğer birileri mutlu oluyorsa lütfen onlara bu mutluluğu yaşatmayalım.

Bu harekatın en kritik kırılma noktalarından iki tanesi Raco ve Cinderes. Çünkü Raco belde irisi şehir değil ama ciddi bir yerleşim merkezi olarak dikkat çekiyor. Cinderes de o şekilde. Burada mühimmat ve tünellerle ilgili aylardan beri bir hazırlıkları olduğu zaten istihbarat birimleri tarafından tespit edilmişti.

Burada yapılanlar gelişi güzel bir tünel değil. Kenarları traşlanmış. Teröristler başka bölgelere geçebilir, mühimmat geitirilebilir, her türlü kullanılabilir. Ama Türkiye'nin dikkat etmesi noktalardan birisi inşaatlarla ilgili. Herhangi bir malzemenin Türkiye topraklarından nereye gittiğinin çok iyi takip edilmesi gerekir. Hala buralarda tünellerin yapıldığına dair, Cinderes ve Raco da teröristler tarafından yeni tüneller yapıldığına dair istihbaratlar da var. Bu tüneler ne ile yapılıyor? Çimento ile. Buralarda çimento fabrikaları yok. Bu bakımdan türkiye'nin çok dikatli olması gerekiyor. Ya dışarıdan gelen lojistiğin kesilmesi, ya da bu işlerle kim uğraşıyorsa onların özellikle uyarılması lazım. Bunlar sadece bu operasyon için değil. Buralarda kalıcı olarak kalmak ve buralardan ileride terörist saldırılar yapılabilmek için inşa ediliyor. Hepsi bir harita ve mantık üzeirnden hazırlanmış.

Meskun mahal operasyonu yapabilmek için bu hilalin çok iyi şekilde tamamlanması ve kapanması lazım. Afrin'in nefes almasının neredeyse sıfıra inmesi gerekiyor. İleride burada çok yoğun çatışmalar da olabilir. Ama belki de bir bakmışsın bunların bir çoğu buradan çekmiş gitmiş olacak.

Raco ve Cinderes'i alırsak bunun psikolojik etkisi olacaktır. Buralardaki yapıyla Afrin'deki yapıyı çok daha iyi çözebilirsiniz. Çünkü aynı mantıkla kurdular. Zaten buralar alınmaya başladıktan sonra buralar ellerinden giderse oralarda tutunmalarının anlamsız olduğunu anlayarap çıkıp gidebilirler. Türkiye'ye karşı kullanılmak üzere Esed ya da başka birileri tarafından istihdam edilirler.

Diğer Yazıları