4. Uluslararası Kocaeli Tarihi Sempozyumu başlıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Kocaeli Tarihi Sempozyumu, geçmişi 4 bin yıl öncesine uzanan kentin tarihine ışık tutmaya devam ediyor. 24-26 Mart tarihleri arasında Gebze’de yapılacak sempozyumda 159 akademisyen, 125 tebliğ sunacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Kocaeli Tarihi Sempozyumu, geçmişi 4 bin yıl öncesine uzanan kentin tarihine ışık tutmaya devam ediyor. 24-26 Mart tarihleri arasında Gebze’de yapılacak sempozyumda 159 akademisyen, 125 tebliğ sunacak.

7 ülke ve 93 üniversiteden akademisyenlerin yer alacağı sempozyuma bu yıl 50 profesör, 16 doçent, 57 doktor akademisyen katılıyor.

Her yıl bir tarihi şahsiyete adanan sempozyumda bu yıl şehirde pek çok eserine rastlanan Yavuz Sultan Selim dönemi vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa hakkında da tebliğler yer alacak.

KOCAELİ TARİHİNE TANIKLIK EDİLECEK

Kocaeli’nin 5000 yıllık tarihini gün yüzüne çıkaran tarih sempozyumları, kentin geleceğine yön vermek açısından da büyük önem taşıyor. Bu yıl da sempozyumda çok yönlü ve derinlikli bir kültür ve medeniyet okumasının yapıldığı Kocaeli’nin tarihine tanıklık edilecek. Bu yıl sempozyumda 2. Abdülhamit Döneminde Redif Taburu, 19. Yüzyılın 2. Yarısında Bir Amerikan Misyonerinin Gözüyle İzmit, Gebze Çoban Mustafa Paşa Camii Müezzin Mahfilinin Osmanlı Sanatındaki yeri gibi yine çok dikkat çekici konular yer alacak.

Bilim Danışma Kurulu’nda Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Emre Dölen, Prof. Dr. Azmi Özcan, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay gibi Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinin yer aldığı sempozyumun düzenleme kurulunda Prof. Dr. Haluk Selvi, Doç. Dr. İbrahim Şirin, Doç. Dr. Bilal Çelik bulunuyor.

Çoban Mustafa Paşa Türbesi ve Külliyesi’nin ziyaretinin ardından Mehteran Konseri’nin düzenleneceği sempozyum açılışında Türkiye’nin önde gelen dört akademisyeni Prof. Dr. Azmi ÖZCAN, Prof. Dr Feridun EMECEN, Prof. Dr. Mehmet ÖZ ve Prof. Dr. Suphi SAATÇİ açılış konuşmalarını yapacaklar.

Aynı anda 5 ayrı salonda düzenlenecek sempozyumda ayrıca “Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Arşivinde Kocaeli” sergisi de yer alıyor.

MÜHENDİS REKTÖR’DEN FATİH SULTAN MEHMET’İN İNOVATİF KİŞİLİĞİ

Gebze Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ise çok ilginç bir tebliğ ile sempozyumda yer alacak. Elektrik,elektronik mühendisi olan Görgün, “Fatih ve İnovasyon” tebliğiyle Fatih Sultan Mehmet’in tarihteki yenilikçi, geliştirici yönünü anlatacak.

SEMPOZYUMDAN İLGİNÇ TEBLİĞLER

Kocaeli tarihine dair çok geniş bir perspektifte tebliğlerin yer alacağı sempozyumda; Selçuklu döneminden Osmanlı’ya, Milli Mücadele’den Demokrat Parti dönemine farklı tarihsel dönemler anlatılacak. Şehrin siyasi tarihi kadar ekonomik ve kültürel değişimine dair tebliğlerin de sunulacağı uluslararası sempozyumda; müzik, gastronomi, mimari, spor, ticaret, eğitim, tarım ve basın alanlarında da şehrin tarihine dair araştırmalar yer alacak.

• Doç. Dr. Zekai Mete, 17. yüzyılın başında bir mahalle halkının başkaldırı hikayesini aktarırken İzmitli kadınların Paşa Sarayı ile mahkemeye nasıl baskın düzenlediklerini anlatacak.
• Prof. Dr. İlhan Şahin, “Göçebe uygarlığında çoban ve çobanlık” başlıklı bir tebliğ sunacak.
• Prof. Dr. Kenan Ziya Taş tebliğinde, Kanuni Sultan Süleyman’ın da eniştesi olan Çoban Mustafa Paşa’nın Yavuz Sultan Selim’in hangi kızıyla evli olduğunu yanıtlayacak.
• Kocaeli Sancağı’ndaki müslümanlar ile gayrimüslimlerin 19. yüzyıldaki mal varlıklarının mukayesesini ise Doç. Dr. Ümit Ekin yapacak.
• Yrd. Doç. Dr. Zeynep İskefiyeli ise 19. yüzyılın ikinci yarısında bir Amerikan misyonerinin gözüyle İzmit ve çevresini tarih meraklılarıyla paylaşacak.
• Lahey Adalet Divanı’ndaki Hereke halısının hikayesini ise Dr. Mehmet Tütüncü’den dinleyeceğiz.
• Tarihe Babıali Baskını olarak geçen İttiahat ve Terakki darbesinin önemli şahsiyetlerinden Teşkilat-ı Mahsusa üyesi ve İzmit Mebusu Sapancalı Hakkı Bey’i de Yrd. Doç. Dr. Seydi Vakkas Toprak anlatacak.
• Divanü Lügati’t-Türk’teki yeme-içme kültürünün Kocaeli Manav Türkmenlerindeki yansımalarına dair tebliği ise Yrd. Doç.Dr. Ayşe Duvarcı sunacak.
• Türk sinemasının en önemli tarihi karakterlerinden biri olan Malkoçoğlu hakkında ise sempozyumda 4 ayrı tebliğ yer alıyor.

İBRAHİM KARAOSMANOĞLU - KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

Karacaoğlan’ın çok sevdiğim bir dizesi var: “Kim var imiş, biz yoğ iken”. Biz yokken Kocaeli’de; Traklar, Bithynialılar, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı vardı. Hepsinden bir iz, bir hatıra kaldı. Geleneklerimiz, kültür ve medeniyetimiz Osmanlıyla küreselleşti, bu zamana kadar geldi. Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz Uluslararası Kocaeli Tarihi Sempozyumu ile bu görkemli hafızayı deşifre etme, bilme, anlama, Kocaeli’den mazi ve istikbali eş zamanlı okuma gayretindeyiz. Böylelikle, hem Kocaeli tarih ve kültür araştırmalarına derinlik katacak, hem de Kocaeli’ye mührünü vuran büyük devlet adamı Çoban Mustafa Paşa’yı şükranla yad edeceğiz. Bizler, bizden önce yaşayanların geleceği, bizden sonrakilerin geçmişiyiz. Bizden sonrakilere, yeryüzünde bir iz, bir eser bırakabilirsek vazifemizi yapmış olacağız.

4. Uluslararası Kocaeli Tarihi Sempozyumu başlıyor ile ilgili etiketler uluslararası kocaeli tairihi sempozyumu
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.