2017 Kuzey Irak referandum sonuçları belli oldu mu?

Kuzey Irak'ta dünyanın karşı çıktığı Barzani'nin düzenlediği bağımsızlık referandumu bugün gerçekleştiriliyor. Kuzey Irak referandum sonucu ise merak konusu oldu. 2017 Kuzey Irak referandum sonuçları belli oldu mu? İşte Kuzey Irak referandum seçim sonuçlarında son durum ve diğer tüm ayrıntılar...

Kuzey Irak'ta dünyanın karşı çıktığı ve tek desteğin ise İsrail'den geldiği referandum bugün gerçekleştiriyor. Referandumda sandığa gidenlerin parmaklarının boyalı olması dikkatleri çekerken Kuzey Irak referandum sonucu ise merakla bekleniyor. Türkiye, Irak, İran'ın kesin bir dille kabul etmediği referandum için Barzani de oyunu kullandı. Peki, 2017 Kuzey Irak referandum sonuçları belli oldu mu? İşte 2017 Kuzey Irak referandum seçim sonuçlarında son durum...

0x0-kuzey-irak-referandum-sonucu-belli-oldu-mu-kuzey-irak-referandum-sonuclari-son-durum-1506325756531_1

KUZEY IRAK REFERANDUM SONUÇLARI SON DURUM

Kuzey Irak'ta Barzani'nin düzenlediği bağımsızlık referandumunda seçmenler sandığa gidiyor. Dünyanın karşı çıktığı referandum başladı. Türkiye, Irak, İran'ın kesin bir dille kabul etmediği referandum için Barzani de oyunu kullandı. Referanduma tek destek İsrail'den...

Uluslararası haber ajansları, Erbil'den ilk referandum fotoğraflarını geçiyor. Sandığa gidenlerin parmaklarının boyandığı dikkat çekiyor. Sandık kurulan yerler arasında Kerkük, Tuzhurmatu gibi Türkmenlerin yoğun yaşadığı kentler ile Musul'un Mahmur ve Şengal gibi ilçeleri de var. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani, dün kameralar karşısına geçti ve uyarılara kulak asmayarak referanduma gidileceğini ilan etti. Barzani'nin yayın organı Rudaw, 5 milyon seçmenin bulunduğunu bildiriyor. Talabani ve diğer muhalif Kürt hareketlerin daha etkin olduğu Süleymaniye, 1 milyon 280 bin seçmenle en kalabalık kent.

Bölgenin başkenti Erbil'de 1 milyon 200 bin, fırtınanın koptuğu Kerkük'te ise 750 bin civarında seçmen bulunuyor.

250920171050139078583

BARZANİ'DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

IKBY Başkanı Mesud Barzani, referanduma ilişkin nihai kararını açıkladı. Düzenlediği basın toplantısı ile açıklama yapan Barzani, halkın kararını verdiğini ifade ederek, "Türkiye'nin 'referandumun bölge güvenliğini tehdit ettiği' görüşüne katılmıyoruz.

Biz Kürdistan'ın bağımsızlığının bölgenin güvenliğini daha da sağlamlaştıracağı kanaatindeyiz" dedi. Türkiye'nin sınırdaki askeri hareketlilik olduğu ve kapıların kapatılabileceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Barzani, "Türkiye'nin askeri tatbikatı kendi sınırları içerisindedir ve bizi ilgilendiren bir konu değil. Sınırın kapatılmasını istemeyiz ama onlar böyle bir karar alır mı bilmiyoruz" dedi.

TSK'DAN KUZEY IRAK'A HAVA HAREKATI

TSK'dan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak kuzeyinde bulunan bölücü terör örgütüne ait hedeflerin etki altına alınmasına devam edildiği vurgulanarak," 24 Eylül 2017 tarihinde Irak kuzeyindeki Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde bulunan PKK kamplarına yönelik hava harekâtı icra edilmiş, bölgede saldırı hazırlığında olduğu tespit edilen terör örgütü mensupları tarafından kullanılan silah mevzii, barınak ve silah/mühimmat depoları imha edilmiştir" denildi.

Harekâta katılan uçakların emniyetle üslerine döndükleri bildirildi.

"ZOR ZAMANLARIMIZDA YARDIM ELİNİ TÜRKİYE UZATTI"

Türkiye ile 1991'den bu yana çok iyi ilişkilere sahip olduklarını belirten Barzani, "Gerçekten zor zamanlarımızda bize yardım eli uzatan ülke Türkiye olmuştur. IKBY'ye sunduğu yardımlarından dolayı her zaman Türkiye'ye şükran borçluyuz." dedi.

Referandumun sadece Irak sınırları içerisinde yapıldığının altını çizen Barzani, "Referandum sadece IKBY sınırlarını kapsıyor. Referandumun komşu ülkelerde de yapılacağı şeklinde görülmesini istemiyoruz. Bu kararı Bağdat'tan ümitlerimizin tükenmesi neticesinde aldık. Bağdat'tan 13 yıl boyunca anayasa çerçevesinde haklarımızı elde etmeye çalıştık. Ancak ne yazık ki anayasal haklarımız gün be gün ihlal edilmeye başlandı." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'YE TEHDİT DEĞİL"

IKBY'deki referandumun Türkiye'ye tehdit niteliğinde olmadığını öne süren Barzani şunları kaydetti:

"Bugün IKBY'de yapılan referandum asla Türkiye'ye tehdit niteliğinde değildir. Bunun yanında hiçbir komşu ülkenin güvenliğini bozacak bir tehdit faktörü olmadık. Kürt bölgesinin temennisi, neden böylesi bir kararın alındığını Türkiye'nin anlamasıdır. Referandum, 26 Eylül'de bağımsız Kürdistanilanı değildir. Bu süreçte halkımız, bağımsızlık konusunda fikrini beyan edecek. Tüm meseleleri diyalog yoluyla Bağdat'la masaya yatırıp çözmek istiyoruz. Bu konuya ilişkin (Türkiye'nin) daha sakin bir şekilde hareket etmesini temenni ediyoruz. Türkiye, bunu kendisine bir tehdit olarak görmemeli çünkü biz hiç kimseye tehdit değiliz."

2017 Kuzey Irak referandum sonuçları belli oldu mu? ile ilgili etiketler Kuzey Irak Türkiye Irak İran Barzani 2017 kuzey ırak referandumu
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.