2017 ALES sonbahar dönemi sınavı başvuru tarihi? Sınav ne zaman?

ÖSYM tarafından yapılan ve Yüksek Lisans yapmak isteyen öğrencilerin başvurduğu ALES sınavı için başvuru tarihi belli oldu. Bu yıl yapılan bir kaç değişiklikle devam edecek olan ALES sınavı için çok sayıda öğrenci beklemede. Binlerce kişinin merakla beklediği ALES sonbahar dönemi sınav başvuruları ne zaman başlıyor? ÖSYM 2017 - 2018 eğitim döneminde Yüksek Lisans yapmak isteyenlerin gireceği ALES sınav ücretleri, sınav tarihleri haberimizin detayında...

Yüksek lisans yapmak isteyen binlerce kişi gözünü 2017 ALES sonbahar dönemi başvuruları çevirdi. ÖSYM tarafından yapılan resmi açıklama çerçevesinde ALES sınav başvuru tarihi belli oldu. Binlerce kişinin merakla beklediği ALES sonbahar dönemi sınav başvuruları ne zaman başlıyor? ÖSYM 2017 - 2018 eğitim döneminde Yüksek Lisans yapmak isteyenlerin gireceği ALES sınav ücretleri, sınav tarihleri haberimizin detayında...

ales-sonuc2

2017 ALES BAŞVURU TARİHİ

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre ALES sınav başvuruları yarın (26 Eylül 2017) başlıyor ve 4 Ekim 2017 tarihine kadar devam ediyor. 05 Ekim itibariyle kesinlikle ALES sınavına başvurular yapılmayacak ve başvuru tarihi uzatılmayacak. ALES sınav ücreti olarak ise adaylar 90,00 TL ödeme yapacak.

ALES sınavına girecek adaylar, başvuru işlemlerini ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile giriş yaparak tamamlayabilecekler. Aday işlemleri sistemi üzerinden başvuru yapıldıktan sonra sınav ücreti ödenmelidir. Başvuru yapan ancak sınav ücretini ödemeyen adayların başvuru işlemleri geçersiz sayılır.

SONBAHAR DÖNEMİ ALES SINAV TARİHİ NE ZAMAN?

Yeni yayınlanan yönetmeliğe göre 100 soru yöneltiecek 2017 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı 19 Kasım 2017 tarihinde saat 10.00'da yapılacak ve ALES sınavı için toplam süre 150 dakika olacak.

Not: Yeni yayınlanan yönetmeliğe göre sınav süresi beş yıl süreyle geçerli olacak.

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) lisansüstü eğitim başvurularında ve öğretim üyesi dışındaki akademik personel kadrolarına başvurularda gerekli olan bir sınavdır.

ÖSYM tarafından düzenlenir. Öğretim üyesi dışındaki akademik kadrolara(araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman gibi) yapılan alımlarda ALES puanı şartı aranır. Lisans eğitiminin ardından tezli yüksek lisans eğitimine başlanmak istendiğinde ALES puanı gerekmektedir, tezsiz yüksek lisans eğitiminde ALES puanı gerekmemektedir.

ALES İÇERİĞİ NEDİR? NASIL BİR SINAVDIR?

ALES sınavı genel anlamda KPSS’nin aksine bilgi ağırlıklı olmayan, analitik düşünmeyi gerektiren bir sınavdır. Soruların bilgi ağırlıklı olmaması birçoğuna kolay gelebileceği gibi ALES denemesi çözülmeden, soru türleri görülmeden girildiğinde zor gelebilmektedir. Sözel 1 ve Sözel 2 kısımlarında sözel mantık soruları, Sayısal 1 ve Sayısal 2 kısımalarında sayısal mantık soruları bulunmaktadır. Bu mantık soruları ilk bakışta zor gibi görünse de hazırlık yapılarak, tablo çizme mantığına alışıldığında büyük ölçüde kolaylaşmaktadır.

ALES sözel bölüm mezunlarının özellikle mantık soruları ve Sayısal 1 bölümü için özel hazırlık yapmaları gerekmektedir. ALES, eşit ağırlık ve sayısal bölüm mezunları temel matematik konularına hakim olanlar için zamanı iyi kullanabilmeleri durumunda gayet başarılı bir sınav geçireceklerdir, Sözel 1 kısımında ise sözel mantık sorularına her bölüm mezunu için hazırlık gerekmektedir.

ALES KAÇ DAKİKA?

ALES sınav süresi 2016 yılı itibariyle ALES sınav süresi 150 dakikadır.

ALES SINAV ÜCRETİ

2016 yılı itibariyle ALES sınav ücreti 80 TL’dir.

ALES SORU SAYISI

2016 yılı itibariyle ALES sınavında toplam 160 soru bulunur. Adaylar 3 bölümden sorumlu olduğu için toplamda 120 sorudan sorumludur.

ALES KAÇ BÖLÜMDEN OLUŞUR?

2016 yılı itibariyle ALES sınavı Sözel 1, Sözel 2, Sayısal 1 ve Sayısal 2 olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Her bölümde 40 soru bulunmaktadır.

ALES PUAN TÜRLERİ VE BÖLÜMLER

ALES’te hangi bölümleri çözmeliyim? – ALES’te Sözel 1, Sözel 2, Sayısal 1 ve Sayısal 2 olmak üzere 4 bölüm bulunsa da lisans mezunlarının başvurmayı düşündükleri yüksek lisans programının kabul ettiği ALES puan türüne göre soru çözmeleri gerekir. ALES puan türlerine göre adayların sorumlu oldukları bölümler şu şekildedir:

ALES Sözel Puanı: Başvurulacak yüksek lisans programının kabul ettiği ALES puan türü Sözel ise; adayların ALES’te Sözel 1, Sözel 2 ve Sayısal 1 bölümlerini çözmeleri gerekir. Sayısal 2 bölümünün sözel bölüm mezunlarının ALES sözel puanına herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.

ALES Eşit Ağırlık Puanı: Başvurulacak yüksek lisans programının kabul ettiği ALES puan türü Eşit Ağırlık ise; adayların ALES’te Sayısal 1, Sayısal 2 ve Sözel 1 bölümlerini çözmeleri gerekir. Sözel 2 bölümünün eşit ağırlık bölüm mezunlarının ALES eşit ağırlık puanına herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.

ALES Sayısal Puanı: Başvurulacak yüksek lisans programının kabul ettiği ALES puan türü Sayısal ise; adayların ALES’te Sayısal 1, Sayısal 2 ve Sözel 1 bölümlerini çözmeleri gerekir. Sözel 2 bölümünün sayısal bölüm mezunlarının ALES sayısal puanına herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.

ALES KATSAYILARI

Sayısal 1 Sayısal 2 Sözel 1 Sözel 2
ALES Sayısal Puanı 0,35 0,35 0,30 katkısı yok
ALES Sözel Puanı 0,20 katkısı yok 0,40 0,40
ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,40 0,20 0,40 katkısı yok

ales

ALES YILDA KAÇ KEZ YAPILIR?

ALES mayıs ve kasım aylarında olmak üzere yılda 2 defa yapılır.

ALES’E KİMLER GİREBİLİR?

ALES’e yüksek lisans ve doktora lisansüstü eğitimlerine başvurmak isteyen, akademik kariyer yapmak isteyen lisans mezunları ya da lisans mezunu olabilecek durumda olanlar girebilir. Lisans mezunu olmayanlara ya da lisans mezunu olabilecek durumda olmayanlara ALES puanının herhangi bir getirisi olmayacaktır. Yurtdışında bir lisans programından mezun olanların ise ALES puanını kullanabilmeleri için denklik almaları gerekmektedir.

ALES’E KAÇ KEZ GİRİLEBİLİR?

Bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

ALES GEÇERLİLİK SÜRESİ

ALES kaç yıl geçerli? Sınavın yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl geçerliliği vardır. Başvurularınızda geçerlilik süresi içinde en yüksek ALES puanınızı kullanabilirsiniz.

ALES KONULARI NELERDİR?

ALES konu dağılımlarını ayrıntılı olarak buradan inceleyebilirsiniz: ALES konuları

ALES PUANI NASIL HESAPLANIR?

ALES puanı 100 üzerinden hesaplanır ve 2016 yılında geçerli olan ALES puan hesaplama formülü şu şekildedir(ALES puanınızı gerçeğe en yakın şekilde hesaplamak için ALES puan hesaplama motorumuzu kullanabilirsiniz):

werwere

ALES BAŞVURU NASIL YAPILIR?

ALES başvuruları ÖSYM’nin aday işlemleri sayfasından online olarak yapılmaktadır. Başvuru tarihlerinde AİS sayfasından başvuru yapabilirsiniz.

ALES BAŞVURU ÜCRETİ HANGİ BANKAYA NASIL YATIRILIR?

ALES başvuru tarihleri içerisinde sınava başvuru yapıldıktan sonra odeme.osym.gov.tr adresinden online olarak kredi kartıyla veya banka kartıyla yapılabileceği gibi aşağıda belirtilen bankaların şubelerinden, ATM’lerinden ya da internet bankacılıklarından ödeme yapılabilir(Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı).

Şubeler ATM İnternet Bankacılığı
Akbank evet evet evet
Kuveyt Türk Katılım Bankası evet evet evet
Türk Ekonomi Bankası evet evet evet
Halkbank evet evet evet
Ziraat Bankası hayır hayır evet

ALES SINAVI NERELERDE YAPILIR?

Sınav, 81 il merkezi ile Lefkoşa’da ve Bişkek’te (Kırgızistan) yapılacaktır. Bişkek’te sınav Türkiye saatiyle 09.30’da başlayacaktır.

ALES BAŞVURU FORMU VE KILAVUZU

ALES başvuru formu ve kılavuzlarının satışı yapılmamaktadır. İlgili tüm dökümanlara ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca başvuru dönemlerinde sitemiz üzerinden yapılan duyurularda ilgili formalara ulaşabileceğiniz bağlantılar bulunmaktadır.

2017 ALES sonbahar dönemi sınavı başvuru tarihi? Sınav ne zaman? ile ilgili etiketler ÖSYM yüksek lisans 2017 ales sonbahar dönemi ales sınav ales sonbahar dönemi sınav başvuru
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.