2016'da beklenen vergisel değişiklikler

Kıymetli Süper HaberTV takipçileri ve okurları. Öncelikle bu alandan mali gündemi ilgilendiren güncel konular ve sorunlara ilişkin olarak sizlerle haftada bir gün buluşmak niyetiyle haydi bismillah diyorum.
Çok değerli Cengiz ağabeyimin yoğun ve titiz emeklerle hazırladığı bu sitesine, hayatımızın hemen hemen her alanında karşılaştığımız mali gündeme ilişkin konuları da naçizane elimizden geldiği kadarı ile de sizlerle paylaşmak niyetiyle katkıda bulunmak istedim.
Yoğun siyasi gündem içinde mali konuların da ilgili olanların dikkatini çekeceğini umuyorum.
2016 YILINDA BEKLENEN VERGİSEL DEĞİŞİKLİKLER
Öncelikle 2016 yılında hangi vergisel değişiklikler bizleri bekliyor ve iş yaşamına hangi mali yenilikler getirilecek bunu belirtmek isterim.
Başbakanlıkça kamuoyuna açıklanan 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planında 2016 yılında yapılması planlanan reformlar ve icraatlar (gerçekleştirilecek vaatler) yer almaktadır. Eylem planında yer alan reformlar ve icraatlar için 3, 6 ve 12 aylık gerçekleştirme süreleri öngörülmüştür. Bu reform ve icraatların bir bölümü vergiyle ilgilidir.
YENİ GELİR VERGİSİ KANUNU ÇIKARILACAKTIR.
Mevcut gelir ve kurumlar vergisi kanunlarının birleştirilerek günün şartlarına uygun, verimli ve adil bir yeni bir Gelir Vergisi Kanunu çıkarılması planlanmıştır. Bu konuda öteden beri çalışmalar yapılmış ve kanun taslak haline getirilmiştir.
VERGİ USUL KANUNU GÜNCELLENECEKTİR.
Vergi Usul Kanununun güncellenmesi de gündemdedir. Bu suretle, Kanunun uluslararası standartlara ve modern vergi ilkelerine uygun bir yapıya kavuşmasının sağlanacağı belirtilmektedir. Tasarının basit, sade, mükellef haklarını gözeten, uyuşmazlıkların kısa sürede çözülmesini ve cezaların caydırıcı yapıya kavuşturulmasını esas alan bir düzenleme olacağı ifade edilmektedir.
YATIRIM TEŞVİKİNE YÖNELİK BAZI İŞLEMLERDE DAMGA VERGİSİ VE BSMV ALINMAYACAKTIR.
-Yatırımları daha fazla teşvik edebilmek amacıyla Damga Vergisi Kanununun bazı hükümleri ve uygulamalarının yenileneceği açıklanmaktadır.
-İmalat sanayii makine ve teçhizat yatırımlarında kullanılan kredilere yönelik BSMV istisnası getirilmektedir.
YEM VE GÜBREDE KDV İSTİSNASI GETİRİLMİŞTİR.
Yem ve gübrede KDV kaldırılacaktır. Zira, “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 29/01/2016 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, 6663 Kanun numarasıyla yasalaşmıştır. Böylece 64. Hükümet bu alandaki ilk icraatını söz konusu yasa ile yerine getirmiştir.
Bu Kanun’un 13. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinin birinci fıkrasına eklenen ve aşağıda yer alan (ı) bendiyle, gübre ve yem teslimleri KDV’den istisna edilmiştir.
Bu kapsamda (tam istisna) yapılan mal teslimleri nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecektir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler ise istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecektir.
basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8.000 TL’ye kadar olacak kazancından vergi alınmayacaktır.
Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8.000 TL’ye kadar olacak kazancından vergi alınmayacaktır.
Yine 6663 sayılı Kanun’un 2. Maddesiyle yasalaşarak, Gelir Vergisi Kanunu’nun Diğer İndirimler başlıklı 89. maddesinin birinci fıkrasına eklenen bent ile ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8.000 Türk Liralık kısmı üzerinden gelir vergisi alınmaması sağlanmaktadır.
8.000 TL Türk Liralık yıllık indirim tutarının, her yıl günün ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenecektir.
Genç girişimcilerden 75.ooo tl tutara kadar 3 yıl vergi alınmayacak.
Yeni iş kuran gençlerden 3 yıl boyunca gelir vergisi alınmamasına yönelik yasal değişiklik 6663 sayılı yasa ile yapılmıştır.
6663 Kanun’un 1. maddesiyle, Gelir Vergisi Kanunu’nun mülga mükerrer 20. maddesi başlığıyla birlikte yeniden düzenlenmiştir.
Yapılan düzenlemeyle, ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilen 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmına maddede yer alan şartlar dahilinde kazanç istisnası sağlanmaktadır.
Tahsili devam eden 25 yaşını doldurmamış kişilerden pasaport harcı alınmayacaktır.
Öğrenim gören gençlerin pasaport harçları kaldırılmıştır.
6663 Kanun’un 4. maddesiyle, Harçlar Kanunu’nun Harçtan Müstesna İşlemler başlıklı 85. maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
Buna göre, tahsili devam eden 25 yaşını doldurmamış kişilerden pasaport harcı alınmayacaktır.
DİĞER DEĞİŞİKLİKLER
Büyükşehirlerde ilçe belediyelerinin kaynaklarının artırılmasına yönelik olarak, Belediye Gelirleri Kanunu, Emlak Vergisi Kanunu ve İmar Kanununda değişiklikler yapılacaktır.
Mali mevzuatta yer alan dönemsel artışları belirli bir göstergeye bağlayan tüm düzenlemeler gözden geçirilecek ve bu tür düzenlemelerde güncelleme ve realiteye gidilecektir.
Değerli okuyucularım mali olarak karşılaştığınız sorun ya da gündeme gelmesini istediğiniz konularla ilgili olarak ymm.hasanerarslan@gmail.com e-mail adresime yazarak iletişime geçebilirsiniz. Selam ve Saygılarımla.

Diğer Yazıları