Kan stoklarında 'Kırmızı Alarm' verildi

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, kan stoklarının yetersiz olduğunu açıklayarak ülke genelinde kan bağışı çağrısı yaptı

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, kan stoklarının yetersiz olduğunu açıklayarak ülke genelinde kan bağışı çağrısı yaptı. Kınık, ülke genelindeki 1300 hastaneye her iş günü 11 bin ünite kan tedarik etmek zorunda olduklarını söyledi.

Kızılay Başkanı Kınık, Twitter hesabından yaptığı açıklamada kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu belirterek, kan stoklarının yetersiz olduğunu açıkladı.

Kınık, kan stoklarında kırmızı alarm verildiğini belirterek "Vatandaşlarımızdan ülke genelinde kan bağış desteği bekliyoruz. Bir ünite kan 3 can kurtaracak. Ağır kış koşullarından dolayı düşen kan bağışları nedeni ile stoklarımızda kırmızı alarm verilmiştir " dedi.

Al Jazeera'ye konuşan Kınık, kan stoğunun en az 50 bin olması gerektiğini vurguladı:

"Her gün 11 bin ünite kana ihtiyaç var"

"Türkiye'de her gün yaklaşık 11 bin ünite kan almamız gerekiyor. Bunu işleyip, komponentlerine ayırıp Türkiye'deki yaklaşık 1300 hastanenin kapısına iletmemiz gerekiyor her gün. Olağanüstü durumlar olduğunda, terör saldırıları, afetler gibi, bu ihtiyaçlarımıza yönelik farklı metodlar uyguluyoruz. İhtiyaç duyulan kan grubuyla ilgili doğrudan bağışçıya ulaşarak bunları topluyoruz. Fakat kış şartlarında ve Ramazan aylarında bizim rutin yaşadığımız bir sorun bu. İnsanlar sokağa çıkamıyorlar. Bu 250 bağış noktasına ulaşamıyorlar. Mobilizasyon azalınca bağış oranları da azalıyor. Geçen sene de benzer sorunlar yaşanmıştı."

Kırmızı alarm seviyesinin 20 bin ünitenin altındaolduğunu da anlatan Kınık, "Bu seviyenin altına düştüğü zaman bu konuyla ilgili bir alarm veriyoruz. En azından 50 binler olmasını amaçladığımız stok seviyesine çıkana kadar bu alarmı sürdürüyoruz. Şu an günlük rutin ihtiyaç olan 11 bin ünite kanın fazlası elimizde mevcut. Ancak mesela bizim dün topladığımız kan 8 binlerde, ama bunun 10 binlerde olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kızılay'ın ülke genelinde 250 kan bağışı noktası var. 18-65 yaş arası sağlıklı bireyler kan bağışında bulunabiliyor, Erkekler yılda dört, kadınlar üç kez kan verebiliyor.

Kızılay’ın yurt genelinde kan bağış noktalarını öğrenmek için linki tıklayınız; http://kanver.org/KanHizmetleri/KanBagisiNoktalari/

KAN BAĞIŞI NASIL YAPILIR?

Kan bağışı yapmak isteyen vatandaşlar için sağlık problemi yaşanmaması açısından bazı şartlar bulunmaktadır.

Kızılay'ın açıklamış olduğu temel şartlar şöyledir;

18-65 Yaş arasında, ağırlığı 50 kg üzerinde, önemli bir sağlık sorunu olmayan kan merkezine kan vermek için geldiğinde yapılan muayenede sağlığı uygun olduğu tespit edilen ve hemoglobin ölçümü normal olan herkes 3 ay aralıklarla kan bağışında bulunabilir.

KIZILAY KAN BAĞIŞ NOKTALARI

Türkiye'nin tüm şehirlerinde en az 2 sabit merkez ve en az 1 adet de gezici Kızılay Kan Bağış hizmeti bulunmaktadır.

Kızılay'ın Kan Ver kampanyası dahilinde hizmet verdiği internet sitesinde bulunan Türkiye haritasından bulunduğunuz şehri seçerek kan bağış noktalarına erişebilirsiniz.

Aynı zamanda Kızılay Kan Bağış Merkezleri'nde kan bağışı yapacak olan vatandaşlara ilk önce bir form veriliyor ve formda yer alan sorular şu şekilde;

* Kendinizi iyi ve sağlıklı hissediyor musunuz?

* Viral hepatit geçirdiniz mi?

* Son 12 ay içinde size; kan transfüzyonu yapıldı mı?

* Son 12 ay içinde; bulaşıcı sarılığı olan biri ile yakın temasınız (örneğin cinsel ilişki) oldu mu?

* HIV (AIDS) testiniz pozitif mi?

* Son 3 yıl içinde sıtma (malarya) hastalığı geçirdiniz mi?

* Aşağıda sıralanan ilaçları kullandınız mı?

* Hiç beyin ameliyatı oldunuz mu?

* Son 12 ay içerisinde hangi aşıları oldunuz?

* Şu anda mevcut bir solunum yolu rahatsızlığınız var mı?

* Herhangi bir kalp, akciğer, böbrek hastalığınız; kan hastalığınız, anormal kanamalara eğilim, kanser hastalığınız var mı?

* Son 1 ay içinde her hangi bir tıbbi tedavi gördünüz mü, bununla ilgili ilaç kullandınız mı?

* Son 1 yıl içinde herhangi bir ameliyat geçirdiniz mi? Özellikle kan kaybının söz konusu olduğu ciddi bir kaza geçirdiniz mi?

* Ağırlığınız 50 kg ve üzerinde mi?

* Yüksek risk içeren aktivitelerin hangilerini yapıyorsunuz?

* Hemoglobin ve hematokrit düzeyleriniz normal mi?

* Vücut ısı miktarınız kontrol edilir.

* Nabız atış sayınız kontrol edilir.

* Kan basıncınız (tansiyon) ölçülür.

* Yaşınız kontrol edilir.

* Ne sıklıkla kan bağışlanabilir?

Kan stoklarında 'Kırmızı Alarm' verildi ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.